Gyorsan olvadnak az Antarktisz jégpadjai

Az Antarktisz körül lebegő jég egy új kutatás adatai szerint közel 20 százalékkal elvékonyodott, ezzel zsugorítva azt a védfalat, amely meggátolja a déli kontinenst borító gleccserek maradandó összeomlását.

Az 1994 és 2012 között az Európai Űrügynökség műholdjai begyűjtötte méréseken alapuló tanulmány új fényt vet arra, hogyan reagál az antarktiszi jég a klímaváltozásra.

A jéggátak átlagos vastagsága 400-500 méter, az Antarktisz partjától több száz kilométerre is nyúlhatnak. Ha a jég túlságosan elvékonyodik, lehetővé teszi, hogy a permanens jégfolyamok az óceánba csúszva olvadásnak induljanak, ezzel igencsak megemelve a tengerszintet.

A kutatók kiderítették, hogy az antarktiszi jég teljes tömege 1994 és 2003 között alig változott, ám ettől kezdve az olvadás mértéke markánsan felgyorsult. Az Antarktisz nyugati részén a jég a tanulmányozott időszakban mindvégig zsugorodott. A keleti részen némi hízást figyeltek meg 2003 előtt, amikor megindult a gyors olvadás, és az 1994-es értékekhez képest 18 százalékos vékonyodáshoz vezetett.

Fernando Paolo, a kutatás szakembere szerint 18 százalékos zsugorodás 18 év alatt figyelemre méltó változás. „Összességében nemcsak azt tártuk fel, hogy a teljes jégpad tömege csökken, hanem az utóbbi évtizedben gyorsulást is megfigyeltünk” - magyarázza. Ha a vékonyodás eme üteme folytatódik, a jégpadok a következő 200 évben tömegüknek mintegy felét elveszíthetik - számították ki.  

Andrew Shepherd, a Leedsi Egyetem szakembere szerint az olvadási trend igen aggasztó, mivel a vékonyodás ilyen rohamos előrehaladása nem tartható fenn sokáig.

Jégben csapdába esett jéghegy az Amundsen-tengeren (Fotó: NASA)

Jégben csapdába esett jéghegy az Amundsen-tengeren (Fotó: NASA)



Egy 2014 decemberében publikált tanulmány arról tanúskodott, hogy a gleccserolvadás üteme az antarktiszi régióban - ahol az utóbbi évtizedben a legnagyobb mértékben vékonyodott a jégtakaró - háromszorosára nőtt.

A nyugat-antarktiszi Amundsen-tenger gleccserei gyorsabban veszítenek jegükből, mint a kontinens egyéb jégfolyamai, és a kutatók szerint a tengerszint emelkedésének legnagyobb hozzájárulói.

Két másik 2014-es tanulmány arra a következtetésre jutott, a nyugat-antarktiszi nagy jégfolyamok - amelyekben elegendő víz van ahhoz, hogy legalább egy méterre megemeljék a tengerszintet - olvadása a globális melegedéssel gyorsul, és a folyamat valószínűleg visszafordíthatatlan.

A tanulmányt a Science folyóirat online verziója közölte.