Ezért csökkenhetnek a különadók

Több különadót is csökkentene a kormány a ciklus második felében, így például a banki vagy a távközlési cégekre kivetett pluszterheket. A nemzetgazdasági miniszter a közelmúltban az áfa mérséklésének lehetőségéről is beszélt. Lentner Csaba közgazdász a Ma reggelben azt mondta, a költségvetés mozgástere mára lehetővé tenné hogy egy számjegyűre csökkenjen a személyi jövedelemadó.

Lentner Csaba közgazdász szerint az állami pénzügyi rendszer további sikeres működésének alapja a tartós és kiszámítható gazdasági növekedés. A tavaly elért 3,6 százalékos bővülést tartani, sőt a ciklus végére fokozni kell, a magyar gazdaságnak 5 százalékos növekedésre kellene felpörögnie. Ehhez elengedhetetlen a termelés újjászervezése, a válságban lévő ágazatok bekapcsolása a gazdasági vérkeringésbe, amihez célszerű és a szükséges az adócsökkentés. Mindez a foglalkoztatás, ezen keresztül pedig a fizetőképes kereslet növekedését eredményezi, ami hajtóereje a gazdasági növekedésnek - magyarázta a Ma reggelben szakember.

A közgazdász szerint fenntartható a magyar költségvetési pálya. Kialakultak azok a költségvetési rendszerek, amelyek folyamatosan jó pozícióban tartják a magyar gazdaságot. Ezt a folyamatot ismerik el a hitelminősítők is - tette hozzá.

Lentner Csaba úgy látja, a költségvetés mozgástere mostanra lehetővé tette, hogy akár egy számjegyűre csökkenjen a jelenleg 16 százalékos személyi jövedelemadó, aminek a felső kulcsa öt évvel ezelőtt még 36 százalék volt. Ez mintegy 600 milliárdos könnyítést jelentene a magyar háztartások számára, vagyis összesen ennyi pénz maradna a családoknál, ami növelné a fogyasztást és a megtakarításokat. Utóbbi jelentős része pedig feltételezhetően a magyar állampapírokba kerülne - magyarázta a szakember.