Eltűnhet a tasmániai fecskepapagáj

Egy kutatócsoport szerint Tasmánia ikonikus fecskepapagája populációs összeomlással néz szembe, és 16 éven belül kihalhat természetes élőhelyén. A kutatók szeretnék elérni, hogy a szövetségi kormányzat kritikusan veszélyeztetettként sorolja be a madárfajt.

Robert Heinsohn, az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatója és a vizsgálat vezetője kifejtette, a fecskepapagájok sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint ahogy eddig feltételezték. „Eltűnésük mindenkit - beleértve az erdészeket, környezetvédőket, és a közvéleményt is - súlyosan érint majd” - emelte ki.

A fecskepapagájok az erdészeti iparnak - amely közben irtja a fákat a madarak élőhelyén - létfontosságú két eukaliptuszfaj az Eucalyptus ovata (feketegumifa) és az Eucalyptus globulus (kékgumifa) legfőbb beporzói.

Az ötéves tanulmány során feltárták, hogy a fecskepapagájok minden évben Tasmánia eltérő területein tűnnek fel a költéshez, attól függően, hol van elérhető táplálék. Az új adatokat egy korábbi tanulmány eredményeivel is kombinálták, eme utóbbi arról árulkodott, hogy a madárfaj a törpe erszényesmókus vagy cukormókus egyik leggyakoribb zsákmányfaja, különösen az erdőirtásos területeken.

Tasmánia (Fotó: NASA/MODIS)

Tasmánia (Fotó: NASA/MODIS)



A kutatók előrejelzései szerint a papagájok populációja négyévente megfeleződik majd és hanyatlásuk mértéke 16 éven belül elérheti a 94,7 százalékot.

Dejan Stojanovic, a kutatás társszerzője szerint moratóriumra van szükség élőhelyükön a fák kivágását illetően, míg nem alkotnak meg új védelmi terveket. Úgy véli, a jelenlegi megközelítés a papagájok védelmében korántsem megfelelő, a tanulmány eredményei pedig arról árulkodnak, hogy nem szabad késlekedni az erdei élőhelyük megőrzését célzó intézkedésekkel.

A tanulmányt a Biologial Conservation folyóirat közölte.