Együttműködik a magyar, a lengyel és a horvát közszolgálati televízió

A közmédia-társaságok közötti együttműködésről szóló megállapodást írt alá a Lengyel Televízió, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Magyar Televízió és a Duna Televízió vezérigazgatója pénteken Budapesten. Az MTVA vezetője hasonló megállapodást kötött a Horvát Rádió és Televízió első emberével is.

Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója az aláírásokat követően az MTI-nek elmondta, hogy a történelmi barátság mellett az ország mérete, lakossága és gazdasági ereje ad kiemelt szerepet Lengyelországnak

Hozzátette: elsősorban a régió államaira fókuszálnak, de a közeljövőben terveznek nyitni a balkáni államokban működő és a nyugat-európai partnereik felé is, megjegyezve, még nemzetközi kapcsolatrendszerének kialakítása elején áll az MTVA, de már több szomszédos állammal van élő együttműködése.

A vezérigazgató közölte: a megállapodások aláírását megelőzően tanácskoztak a visegrádi államok és Szlovénia közmédiumainak vezetői, és egyetértettek abban, hogy a tapasztalatcsere és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mellett - mivel helyzetükből adódóan hasonlóak a problémáik és az örömeik -, álláspontjuk egyeztetése után közösen lépjenek fel nemzetközi fórumokon.
Juliusz Braun, a Lengyel Televízió (TVP) elnöke az aláírás előtt újságíróknak arról beszélt: fontos, hogy a visegrádi államok között a politikai mellett legyen média-együttműködés is.

Együttműködési megállapodás aláírása az MTVA, az MTV, a Duna TV és Lengyel Televízió között


A megállapodás célja, hogy szorosabbá tegyék a programok és a napi hírek cseréjét, valamint előmozdítsák koprodukciós műsorok készítését - tette hozzá.  Juliusz Braun utalt arra, hogy mindkét országban egyre több tematikus műsort sugároz a közmédia, a lengyel közszolgálati televízió kulturális vagy történelmi csatornáján pedig sokkal több hely lenne Magyarországgal kapcsolatos programoknak.

Goran Radman, a Horvát Rádió és Televízió (HRT) vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a magyar közmédiával kötött megállapodásukkal valójában formába öntötték, struktúrába helyezték a már meglévő együttműködést.

Közölte: a megállapodás a két állam teljes lakosságának és a másik ország nyelvét beszélőknek is adhat pluszt, valamint segítheti az intézményeket közszolgálati feladataik teljesítésében, legyen szó hírszolgáltatásról vagy fikciós művek készítéséről, esetleg kooperációról.