Egyéves küldetésre indultak űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra

Helyi idő szerint péntek éjszaka indították útnak a Szojuz-TMA-16M űrhajót két orosz kozmonautával és egy amerikai asztronautával a fedélzetén.

Egyéves küldetésre indult egy amerikai és egy orosz űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a kazahsztáni Bajkonurból. Az űrhajó parancsnoka, Gennagyij Padalka és két űrhajóstársa, az orosz Mihail Kornyijenko és az amerikai Scott Kelly hatórás utazást követően szombaton hajnalban érkeznek meg az űrállomásra.

Három űrhajós a bajkonuri űrközpontban, nem sokkal a Szojuz TMA-16M űrhajó tervezett startja előtt


Kornyijenko és Kelly a szokásos fél év helyett csaknem egy évet tölt el a Nemzetközi Űrállomáson. A küldetés tervezett befejezése 2016. március 3. Ez idő alatt 19 orvosbiológiai kísérletet fognak elvégezni.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint az 1986-tól 2001-ig működő Mir orosz űrállomáson dolgoztak utoljára egy teljes évig űrhajósok.

A szakemberek azt várják, hogy az egy évig tartó űrutazás részvevői új ismeretekre tesznek szert az emberi szervezet alkalmazkodásának dinamikájáról a súlytalanság feltételei között. Az információkat a hosszú távú űrrepülések, így a Mars-expedíció előkészítéséhez fogják felhasználni.

Szeptemberre várják az ISS-re Sarah Brightman angol énekesnőt, aki ott 10 napot fog űrturistaként eltölteni.