A váltott műszak is alvászavart okozhat

Nappal alig tudják nyitva tartani a szemüket, és nem túl hatékonyak a munkában. Éjjel pedig csak forgolódnak az ágyban. A váltott műszakban dolgozók számára nem ismeretlen a probléma, de hasonló alvászavartól szenvednek azok is, akik hosszú repülőutakat tesznek meg.

A magyar felnőtt lakosság közel fele küzd valamilyen alvászavarral élete során, de már minden tizedik gyermek is rosszul alszik. A nem pihentető alvás az egész napra hatással van, sőt hosszú távon befolyásolja a keringési- és anyagcsere-rendszert is.
Hallgassa meg!

Insomniáról beszélünk, ha valaki nem tud elaludni vagy visszaaludni olyankor, amikor lehetősége lenne az alvásra. Ez a leggyakoribb alvászavar, ami a magyar lakosság nagyjából egyharmadát érinti. A tíz leggyakoribb orvosi panasz egyike a rosszul alvás, amelynek gyakorisága nőtt az elmúlt tíz évben. Az álmatlanságot többnyire környezeti ártalomra lehet visszavezetni. A jelen kultúránk gondolkodása is sokat rontott a helyzeten, hiszen sokáig elfogadott volt az a szemlélet, hogy „tegyünk dolgokat az alvásunk rovására”.

Az alvás egyik szabályzója elsősorban a napi ritmus. A munkavállalók nagy része váltott műszakban dolgozik vagy meglehetősen rendszertelenül. Az alvás mindig nagyon egyéni, az alvásgörbe mikrostruktúrája alapján az ember úgy azonosítható be, mint az ujjlenyomata alapján. Így is hívják: alvási ujjlenyomat.
Hallgassa meg!

Vannak bagoly-típusú emberek és pacsirták. Az előbbiek a teljesítőképességük legjavát tudják késő délután, este nyújtani, automatikusan sokáig vannak fent. A pacsirták pedig ennek fordítottjai. Szociális jetlag-ről beszélhetünk, amikor az ember két időzónában él: a saját belső genetikai órája és a munkája miatti napirendje nincs összhangban. Fontos megjegyezni, hogy az emberiség 70-75 százaléka úgynevezett rugalmas kronotípusú, környezeti igények mentén változik, hogy reggeli vagy esti preferenciájú. Van egy harminc százalék, aki viszont rugalmatlan.

A pszicho-fiziológiai insomnia esetén az alvászavart az életmód váltja ki. Az álmatlanság okozója lehet a stressz, a mozgás hiánya is. Az insomniát kérdőívvel lehet szűrni és alvásnaplóval pontosítani. Komoly terápiás segédeszközök érhetők már el mobiltelefonos applikációkon is.