A fővárosban várják szombaton a véradókat

Az Országos Vérellátó Szolgálat többek között ennek az akciónak a keretében kívánja felhívni a figyelmet a véradás szükségességére, hogy az intézmény megfelelő hátteret nyújthasson a tervezett műtétekhez is.

Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy szombaton, március 28-án a MOM Kultúrházban várják egész nap a véradókat a véradók fesztiválján. A résztvevők ajándékcsomagot kapnak, amely színház- és múzeumbelépőket, Csodák Palotája-jegyeket és könyvvásárlási utalványokat tartalmaz.
Hallgassa meg az interjút!

 

A főigazgató elmondta, hogy 250 ezer fő a rendszeres véradó hazánkban, azonban hetente legalább tízezer főre lenne szükség. A tervezett műtétekhez csak akkor nyújthat hátteret a szolgálat, ha elegendő vérkészlet áll a rendelkezésére – tette hozzá. Megjegyezte, hogy azokat a műtéttípusokat illeti meg prioritás, amelyekhez szükség lenne vérkészletre. Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékozódik az OEP-től az előirányzott számok iránt, valamint egyeztetéseket folytat a kórházakkal. A helyzet megoldása azonban elsősorban a véradókon múlik, attól, hogy mekkora a hajlandóság az országban a véradásra – hangoztatta Jákó Kinga.

A szombati fesztivál Közép-magyarország régiót segíti ki, amely a legjobban rászorul. Idén a véradók fesztiválját még csak a fővárosban rendezik meg, de a tervek szerint jövőre már – ugyanúgy, mint a másik három akció – országossá válna.

Jákó Kinga az adásban elmondta, hogy heti 300-320 helyen tartanak kiszállásos véradást az országban. Hozzátette, hogy az Országos Vérellátó Szolgálatnak fix telephelyei is vannak, azokon mindennaposan várják a véradókat.