101 festményt foglaltak le a korrupcióval gyanúsított volt román pénzügyminisztertől

A román hatóságok 101 festményt, köztük Pablo Picasso, Andy Warhol és August Renoir műveit foglalták le a korrupcióval gyanúsított volt pénzügyminisztertől, Darius Valcovtól.

A volt slatinai polgármester és hozzá közelálló személyek bukaresti és vidéki ingatlanjaiban tartott házkutatások során romániai festők alkotásai mellett három Picassót - két metszetet és egy szénrajzot -, egy Renoirt és több Warhol-művet foglaltak le. A jelentősebb román alkotók közül mások mellett Nicolae Grigorescu és Corneliu Baba művei találhatók meg a lefoglalt festmények között.

A korrupcióellenes ügyészség gyanúja szerint a két hete lemondásra kényszerült politikus harmadik fél segítségével kenőpénzből vásárolta a műalkotásokat. Egy részüket egy bukaresti műkereskedő szerezte be bukaresti művészeti aukciókon.

A képek értékét jelenleg múzeumi szakértők becsülik fel. Az ügyészség pénteki közleménye szerint nem kizárt, hogy a festményeket kiállításon teszik közszemlére, míg véget nem ér az exminiszter elleni büntetőeljárás, és amíg nem rendeződik tulajdonjoguk.

Valcovot azzal gyanúsítják, hogy 2010 és 2013 között, Slatina város polgármestereként összesen 2 millió euró (610,4 millió forint) kenőpénzt fogadott el egy vállalkozótól. Cserében közbenjárt, hogy az illető cége kapjon meg több önkormányzati szerződést Slatinában, illetve egyéb dél-romániai városokban.

A volt miniszter jelenleg házi őrizetben van. Pénteken ismét kihallgatták, miután több, hozzá közel álló személynél olyan festményeket találtak, amelyek az ügyészség szerint valójában a miniszter tulajdonában vannak. Ezeket a képeket az ügyészek szerint Valcov a kenőpénzből vásárolta, és az volt a szándéka, hogy magángalériát nyit Bukarestben.