Több légitársaság is módosítja a pilótafülkére vonatkozó szabályozást

A franciaországi légikatasztrófa hatására csütörtökön több légitársaság is úgy módosított a szabályzatán, hogy ezentúl a személyzet két tagjának repülés közben folyamatosan a pilótafülkében kell tartózkodnia.

Az EasyJet brit fapados légitársaságnál péntektől lépnek életbe az új szabályok. A vállalat által kiadott sajtóközlemény szerint az ügyben egyeztettek a polgári légügyi hatósággal. "A vállalat számára az utasok és a személyzet biztonsága az első" - írták a kommünikében.

Hasonló intézkedéseket fogadtak el több más légitársaságnál is, egyebek mellett a kanadai Air Transat és Air Canada, a norvég Norwegian Air Shuttle, a finn Finnair és az izlandi Icelandair vállalatnál.

Az ottawai kormány később azonnali hatállyal elrendelte, hogy az összes kanadai légitársaság járjon el hasonlóan.

Emellett a legnagyobb német légitársaságokat, többek közt a Lufthansát és az Air Berlint tömörítő csoport is bejelentette, hogy hasonló módosításokat terveznek a pilótafülkére vonatkozó szabályokban. A szervezet szóvivője közölte, hogy a lehető leghamarabb életbe kívánják léptetni a változásokat.

Az Egyesült Államokban a 2001. szeptember 11-én terrortámadások után kötelezővé tették, hogy ha az egyik pilóta elhagyja a fülkét és kimegy a mosdóba, akkor a helyét arra az időre egy légiutas-kísérőnek kell elfoglalnia.

A szóban forgó vállalatok azután döntöttek a szabályok módosítása mellett, hogy kiderült: a Germanwings német légitársaság nemrégiben lezuhant repülőgépének másodpilótája valószínűleg szándékosan nekivezette az utasszállítót a hegyoldalnak. A szerencsétlenség okait vizsgáló nyomozók szerint a kapitány távozott a pilótafülkéből, vélhetően a mellékhelyiségbe. Amikor megpróbált visszatérni, a másodpilóta nem nyitotta ki neki az ajtót.

A Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gép kedden zuhant le Franciaország déli részén az Alpokban. Az utasszállító fedélzetén 150 ember tartózkodott, a szerencsétlenségnek minden jel szerint nincs túlélője.