Színes programokkal várja az érdeklődőket a szentendrei tavaszi fesztivál

A művészet számos ága képviselteti magát a hagyományos szentendrei tavaszi fesztiválon, amely pénteken kezdődik és három héten át tart - tájékoztatta az MTI-t a fesztivál sajtóreferense.

Kiss Zsuzsa elmondta: az összművészeti fesztiválon színházi és irodalmi előadást, kiállítást és gazdag zenei programot is kínálnak.

Pénteken a Szőnyi festőiskola egykori hallgatójának, Benkő Erzsébetnek (1911-2000) a műveiből nyílik időszaki kiállítás a Ferenczy Múzeumban. A kezdetben festéssel, később elsősorban gobelinekkel foglalkozó művész élete során több száz táblaképet és grafikát is készített, a textilek mellett ezekből is látható válogatás az új tárlatban - hívta fel a figyelmet a sajtóreferens. Hozzátette: a MűvészetMalom és Ferenczy Múzeum mellett április elejétől a szentendrei kismúzeumok is látogathatók. A "Kapunyitási pánik" keretében programokkal színesítik a tárlatokat: április 11-én a Vajda Lajos emlékkiállítás udvarán mesekávéház, a Kmetty Múzeum előterében Verebélyi Diána festményeit.

A Fő téren a festményeire komponált új tavaszi ruhakollekciót mutatják be; április 12-én a Barcsay Gyűjtemény kertjében a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor szentendrei versenyzőjének gitárkoncertje várja a látogatókat, az Ámos Imre-Anna Margit Múzeumban pedig a tradicionális zsidó konyhaművészet titkaiba kaphatnak betekintést az érdeklődők.

A fesztiválba az Erdész Galéria is bekapcsolódik, ahol Magyar múzsák címmel Tóth György aktfotóiból nyílik kiállítás.
A zenei műfajok változatosságát egyebek mellett a Kecskés együttes előadásai adják. Segítségükkel feltárul a szentendrei dalmátok muzsikás hagyatéka, de kínálnak csíksomlyói énekeket, táncokat és régi zenei koncertet is, az együttes próbatermében pedig "látható és hallható hangszermúzeumba" invitálnak.

A Borbély Műhely tolmácsolásában dzsesszkoncertet élvezhet a közönség, a MűvészetMalomban  a francia Grenoble legjelentősebb kórusa ad hangversenyt, április 18-án pedig a Csík zenekar lép fel a Pest Megyei Könyvtár színháztermében.

Március 29-én a Református Gimnázium közelmúltban újjászületett kápolnájában virágvasárnapi hangversenyt hallgathat a közönség, míg április 11-én muzsikáló orvosok estjét élvezheti a közönség a szentendrei barokk városháza dísztermében.

A programban operarészletek, kórusművek, klasszikus dalok és hangszeres művek, sanzonok, dzsessz és könnyűzenei slágerek, valamint táncprodukciók szerepelnek, hazai és külföldi orvosok és egészségügyi dolgozók előadásában - tette hozzá.

A színházi kínálatban Zalán Tibor Rettentő görög vitéz című antik mesejátékát ajánlják a Stúdió K előadásában és Fodor Tamás rendezésében, a Gólem Színház - Titkos Társulat - Füge produkciója pedig Kárpáti Péter Negyedik kapu című műve lesz.