Regionális irodát nyit Budapesten a kínai turisztikai hivatal

Regionális irodát nyit Budapesten a kínai turisztikai hivatal - tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-t.

Magyar Levente hangsúlyozta, hogy a legközelebbi hasonló iroda Zürichben található. Az államtitkár a kínai turisztikai hivatal vezetőiből, illetve kínai kormányzati illetékesekből álló delegációval történt tárgyalás után felidézte: 2013-ban született kínai döntés arról, hogy Magyarország lesz a felelőse a Kína és Kelet-Közép-Európa államai közötti turisztikai együttműködés koordinációjának.

Hozzátette, hogy ennek kapcsán már nyílt Budapesten koordinációs iroda, de a jelenlegi bejelentés érdemi előrelépést jelent. Magyar Levente kiemelte, a regionális iroda fontos eredménye annak a munkának, amelyet a keleti nyitás keretében folytatott Magyarország az elmúlt években, és amely azt célozta, hogy Kínával minden lehetséges területen elmélyüljön a gazdasági, turisztikai, kereskedelmi együttműködés.

A Magyarországra érkező kínai turisták száma már most is jelentősen emelkedik, tavaly 90 ezer volt, így az ázsiai országokból érkezők közül a kínaiak töltötték a legtöbb vendégéjszakát az országban - ismertette az államtitkár. Megjegyezte, hogy a regionális iroda megnyitásától további emelkedést várnak, illetve azt, hogy Magyarországra a kínai turizmus egyik legfontosabb desztinációja legyen.

Az iroda megnyitásának konkrét dátumát még nem jelentették be, de ez várhatóan még az idén megtörténik - közölte.

Magyar Levente kitért arra is, a folyamatot segíti, hogy a május 1-jén újraindul a Budapest-Peking közvetlen légi járat.