Leváltották a CIA Terrorelhárító Központjának vezetőjét

Leváltották az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) Terrorelhárító Központjának (CTC) igazgatóját, aki a kémszervezetnél egyebek között az Oszama bin Laden kézre kerítését célzó műveletek és a dróncsapások irányítója volt - írta csütörtöki számában a The Washington Post című napilap.

A tisztséget kilenc éven át betöltő illető kilétéről - aki túlélt három CIA-igazgatót és két elnök alatt is szolgált - a lap a korábban nyilvánosságra került értesülések alapján csak annyit árult el, hogy a keresztneve Mike, a CIA-nál pedig "Roger" fedőnéven emlegették. Irányítása alatt a CTC-t félkatonai szervezetté alakult át, amely több ezer feltételezett terrorista és militáns, valamint ismeretlen számú civil megöléséért felelős.

"A terrorelhárítás ölésközpontú megközelítését testesítette meg, ami sok muszlimot felbőszített, annak ellenére, hogy áttért az iszlám hitre" - írta a The Washington Post.

"Roger" elmozdítása része a John Brennan igazgató nevéhez fűződő, a hírszerző ügynökség egészére kiterjedő szervezeti átalakításnak. Ennek során több tucatnyi vezető állásban történik személycsere és régóta meglévő szervezeti részlegeket váltanak fel "hibrid egységek", amelyekben elemzők és operatív ügynökök egyaránt helyet kapnak.

A lap úgy értesült, hogy "Roger" elmozdításával nem sokat körülményeskedtek: a CIA alkalmazottjai egy szervezeti ábrából értesültek a személycseréről. A cikk szerint a CTC megölte az al-Kaida központi vezetőinek többségét, ami után jelentősen csökkent a dróncsapások száma. "A CTC ugyanakkor kevés új megközelítést talált a terrorcsoport átalakuló és sokasodó utódjainak feltartóztatására" - írta a tekintélyes washingtoni újság.

"Roger" helyét az ötvenes éveiben járó "Chris" veszi át, aki már több vezető beosztást is betöltött a CIA-nál, egyebek között volt az afganisztáni műveletek főnöke is. A 90-es évek vége óta vett részt az ügynökség terrorelhárítási műveleteiben és a közelmúltig a CIA titkos szolgálatának harmadik embere volt. Az új vezetőnek fontos szerepe lesz az Iszlám Állam elleni stratégia kidolgozásában.

Volt és jelenlegi amerikai tisztségviselők szerint "Chris" ugyanolyan "agresszív", mint az elődje volt. Kinevezése nem jelent irányváltást a CTC működésében, mint ahogy nem értelmezhető annak jeleként sem, hogy a CIA a jövőben kevésbé hajlana a halálos csapások alkalmazására.

A nemzedéke egyik legjobb hírszerző tisztjeként jellemzett "Roger" is a CIA-nál marad. A lap szerint a CTC volt vezetőjének feltételezések szerint része lehetett a CIA titkos börtöneinek fenntartásában, valamint abban, hogy terroristagyanús személyek ellen kínzást alkalmaztak.