Elkészült a felsőoktatási törvénytervezet

Elkészült a felsőoktatási törvény módosításának tervezete, amelyben a többi között újraszabályoznák az intézmények vagyongazdálkodását, és lehetővé tennék az egyetemeknek a közös képzések indítását - írta a Magyar Nemzet.

A lap csütörtöki számában Maruzsa Zoltán, a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a tervezetet a héten, az Emberi Erőforrások Minisztériumán (Emmi) belül kezdik el egyeztetni, majd április közepén véglegesíti a Felsőoktatási Kerekasztal, így még június közepe előtt elfogadhatja azt az Országgyűlés.

A szakember beszámolt arról is, hogy a módosítás alapján speciális kompetenciatesztet iratnak majd a hallgatókkal a képzés elején és végén, hogy láthatóvá váljon a fejlődésük.

Újraszabályoznák az államilag támogatott és önköltséges helyek közötti átsorolást, és rendeletben írnák elő, hogy 2020 után ne lehessen felvételizni középfokú nyelvvizsga nélkül - mondta Maruzsa Zoltán.

A felsőoktatási stratégia szerint pontosítanák a törvényt az oktatók és kutatók teljesítményértékelési és minőségbiztosítási rendszerének bevezetése érdekében, és a duális képzések bevezetésével összhangban, lehetőséget teremtenek az intézmények és a cégek szorosabb együttműködésére.

A jövőben kétfajta alapvető intézménytípust különítenének el, az egyetemet és az alkalmazott tudományok egyetemét, illetve létrehozzák a közösségi főiskolát, amely csak infrastruktúrát biztosítana más intézmények képzéseihez.

Csökkentik a szakok számát is, 2020-ra a 2013-asnál 15 százalékkal kevesebb, 9122 képzés marad majd a palettán a tervezet szerint - mondta a helyettes államtitkár.