Ecuador európai regionális kereskedelmi központjának tekinti Magyarországot

A magyar tárcavezető Genaro Baldeón ügyvivő külkereskedelmi miniszterrel, Ricardo Patino külügyminiszterrel és Jorge Glas alelnökkel folytatott megbeszélést a kétoldalú diplomáciai és gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről.

"Ecuador erőteljesen ambicionálja a Közép-Európával való együttműködést. Megállapodtunk abban, hogy Ecuador innentől kezdve európai kereskedelme keleti regionális központjának tekinti Magyarországot. Létrehoz nálunk egy kereskedelmi kirendeltséget, és egy gazdasági diplomata az ország budapesti nagykövetségén már szolgálatba állt" - nyilatkozott Szijjártó Péter.

Szavai szerint Magyarország újraépíti jelenlétét Ecuadorban, ezért egy-két hónapon belül Quitóban újranyit a magyar nagykövetség, augusztustól pedig kereskedőház is működni fog. A diplomáciai képviselet épülete megvan, a kormány kijelölte a nagykövetet, az ideiglenes ügyvivő pedig már a helyszínen tartózkodik.

"Nagykövetségünk nyitásától, a kereskedőház nyitásától, illetve a déli nyitás stratégiájától azt várjuk, hogy a jelenleg jelentéktelen, 6,6 millió dollár értékű kereskedelmi forgalmunk dinamikus bővülésnek indul" - hangoztatta a miniszter. Mint mondta, tárgyalópartnereivel a kétoldalú gazdasági együttműködésünk tekintetében négy területet azonosított be: az informatikát és az innovatív iparágakat (a Graphisoft kedden két vezető ecuadori vállalattal írt alá együttműködési megállapodást), a vízgazdálkodást, az orvostechnikát és a gyógyszer-kereskedelmet (az Ecuadorban is jelen lévő Richter folyamatosan növeli dél-amerikai forgalmát), valamint az energetikát. Az utóbbi szektorral kapcsolatban Patino külügyminiszter magyar vendégének elmondta: kormánya szívesen látna magyar vállalatokat az ecuadori beruházásokban.

"Megállapodtunk abban is, hogy a két ország közötti kapcsolatok emberi megalapozása érdekében 50 ecuadori hallgató számára biztosítunk ösztöndíjat magyarországi egyetemeken" - jelentette ki a külügyi és külgazdasági tárca vezetője.

Rámutatott: azért is Ecuadorban nyit Magyarország újra nagykövetséget, mert itt található a Dél-amerikai Nemzetek Uniójának (UNASUR) központja. A magyar miniszter szerint quitói látogatását az is aktualizálta, hogy Ecuador a Latin-amerikai és a Karibi Államok Közösségének (CELAC) soros elnöke.

A CELAC és az Európai Unió júniusban tart csúcstalálkozót, ami napirenden szerepel az európai külügyminiszterek áprilisi tanácsán. A csúcson olyan fontos kérdéseket vitatnak meg, mint egy déli valutaalap létrehozása, valamint az európai részvétel a technológia és az infrastruktúra fejlesztésében.

"Ebből is látszik, hogy az EU is komolyan veszi a Dél-Amerikával való együttműködést, és így nekünk is időben kell kapcsolnunk és időben kell beszállnunk a versenybe" - mondta Szijjártó Péter. "Jól látszik, hogy jó ütemben hirdettük meg a déli nyitás politikáját, hiszen két héttel ezelőtt az uniós külügyi tanács témája Afrika volt, amely szintén része ennek a stratégiának, most pedig, a következő ilyen tanácskozáson Dél-Amerika lesz a téma" - tette hozzá.

A miniszter Ecuadort követően Mexikóban és Chilében folytat megbeszéléseket.