A magyar kormány megvédi az új földforgalmi törvényt

Az új földforgalmi szabályozást éppen a magyar termőföld védelme érdekében alkotta meg a kormány, ezért azt minden jogi eszközzel megvédi - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) sajtóirodája az MTI érdeklődésére csütörtökön.

A szaktárca így reagált arra, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön Magyarország ellen a földtörvény tulajdonszerzési korlátozásai miatt. Az FM megjegyezte, amint részleteiben ismerté válnak a brüsszeli kifogások, azokra reagálnak.

Brüsszel a magyar mellett a bolgár, a litván és a szlovák földtörvényt is kifogásolja. A testület tudatta, hogy úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött, megindítva ezzel a hivatalos eljárást. A tagállamoknak pedig két hónapjuk van, hogy válaszoljanak, megküldjék észrevételeiket.

A magyar jogszabályban az Európai Bizottság a gazdálkodó, mint fogalom törvényi meghatározását kifogásolja, azt az előírást, hogy a gazdálkodó maga kell gazdálkodjon a földön. Az adásvételi szerződések jóváhagyásával és bizonyos szakmai ismeretek meglétének követelményével szemben is fenntartásokat fogalmazott meg a testület.