Több Germanwings-pilóta lemondta járatát

Hét Düsseldorfból induló járatot kellett törölnie a Germanwings légitársaságnak a keddi légi baleset után, mivel több pilóta bejelentette, hogy a katasztrófáról érkező hírek után nincs olyan lelki állapotban, hogy repülhessen.

Carsten Spohr, a Germanwings anyavállalatának, a Lufthansának az elnöke közölte, hogy megérti a pilótákat, nem szabad elfelejteni, hogy közülük sokan ismerték a lezuhant gép legénységét. "Ennél fontosabb, hogy pszichológiai segítséget nyújtsunk nekik, ha erre szükségük van. Mihamarabb visszatérünk a teljes repüléshez. Számomra azonban ez másodlagos fontosságú" - mondta este a légitársaság vezetője.

Carsten Spohr közölte, hogy "viszonylag gyorsan" rendelkezésre fognak állni az első információk a baleset lehetséges okairól, miután megvizsgálták a gép egyik fekete dobozát, amelyet kedd estére találtak meg a gép roncsaitól tíz kilométerre. A CNN hírtelevízió tudomása szerint a pilóták beszélgetését rögzítő berendezést találták meg, de hivatalosan ezt egyelőre nem erősítették meg.

Éjjel nem folyt kutatás a katasztrófa helyszínén, az időjárási körülmények ezt lehetetlenné tették, tíz rendőr azonban a becsapódás helyszínén őrködött. A kutatás várhatóan szerda reggel folytatódik.

A Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Germanwings-járat Airbus A320-as típusú gépe fedélzetén 150 ember - 144 utas és 6 tagú személyzet - tartózkodott, amikor a repülő kedd délelőtt hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén az Alpokban. A szerencsétlenségnek valószínűleg nincs túlélője.

A gépen 144 utas tartózkodott, közülük 67 német és 45 spanyol állampolgár volt. Philip Hammond brit külügyminiszter közölte, hogy több brit utas is lehetett köztük. Tokió szerint valószínűleg két japán állampolgár is volt a fedélzeten, valamint két-két argentin és kolumbiai, továbbá török, holland és belga utasokról is hírt adtak hírügynökségek.

A gépen volt a németországi Haltern város gimnáziumának 16 tanulója és két tanár is, akik egy spanyol nyelvi kurzuson vettek részt Barcelona közelében. Kedd este a spanyol kisváros templomában diákok, szülők és helybéliek százai emlékeztek meg gyászmisén róluk.

Az áldozatok között van a düsseldorfi operaház két énekese, a 33 éves Maria Radner és az 54 éves Oleg Bryjak. Radner férjével és csecsemőjével együtt halt meg a katasztrófában. Mindkét művész Richard Wagner Siegfried operájában énekelt a barcelonai Gran Teatre del Liceu operaházban.

A francia hírügynökség szerdára virradóra felidézte, hogy 1953. szeptember elsején, éjfél előtt a keddi légi baleset helyszínének közelében lezuhant az Air France egyik gépe, amely Párizs és Saigon (a mai Ho Si Minh-város) között közlekedett. A katasztrófában 42-en haltak meg. A gép pilótája öt perccel a baleset előtt felvette a kapcsolatot az irányítótoronnyal, de nem jelentett hajtóműhibát, csupán arra kért engedélyt, hogy 13,5 ezer láb magasságból 11,5 ezer lábra ereszkedhessen. A gép 2800 méter magason sziklahasadéknak csapódott és meggyulladt, 200 méterrel a Mount Cemet hegyorma alatt.