Csütörtöktől a mozikban a Balaton Method

Csütörtöktől játsszák a fővárosi mozik a Balaton Methodot, Szimler Bálint és Rév Marcell filmjét, amelyben a hazai alternatív pop-rock színtér tizenhét előadójának szokatlan klipjei láthatók összefűzve.

A másfél órás mozi az alkotópáros 2012-es Kodály Method című klipsorozata folytatásának tekinthető, egyfajta kor- és hangulatjelentés a mai magyar könnyűzenei életről és a Balatonról. "Sok minden változott. Ez egy egész estés film, nem lehet csak úgy továbbkattintani, ahogy a Kodály Methodnál a YouTube-on lehetett. Szubjektív válogatás, amelyben nagymértékben szerepet játszott személyes ízlésünk. A Balaton inkább díszletként van megjelenítve, rengeteg hangulat kötődik hozzá, ezeket mind használtuk, néhol újraértelmeztük, nem minden videó a strandon, a lángososnál játszódik. Ezzel együtt biztos jó lesz húsz év múlva visszanézni, milyen zenék voltak 2014-ben Magyarországon" - mondta Szimler Bálint rendező az MTI-nek.

Mint ahogy megjegyezte, a Budapest-központú Kodály Method után a balatoni környezetben felvett mozifilm is a fősodortól eltérő, nem szokványos videókat mutat be, miközben összekötő elemként vannak archív részletek Papp Gábor Zsigmond Balaton retró című filmjéből is. "Valamennyi videót élőben, vágás nélkül rögzítettük, de vannak olyan klipek, amelyekbe végül a film egésze kedvéért bele kellett vágni" - emelte ki Szimler Bálint. Rév Marcell operatőr hozzátette, hogy minden zenekarhoz és számhoz megpróbáltak hozzájuk illő hangulatokban, ötletekkel dolgozni. Mindenkivel átbeszélték a koncepciót, amit előre kitaláltak, de akadtak kivételek, például a Punnany Massif a filmhez írt egy új számot (Részletek), velük a kezdetektől együtt dolgoztak. Voltak ötletek, amelyek a Balaton téma miatt maguktól adódtak, csak helyszínt és számot kerestek hozzá.

A Balaton Method nyitó dalát (Bordahajtogató) az Elefánt adja elő vízibicikliken, Hó Márton és a Jégkorszak a Helló, purgatórium!-ot a vízben állva, éneklő búvárok kórusával adja elő, a Subscribe egy nagy csúszdánál zenél, a Napra tagjai egy szocreál szálloda erkélyein éneklik el a Tulipánost, a Grand Mexican Warlock a vasútállomáson játszik, a Quimby dala (Jön a huzat valahonnan) egy házibuli utáni reggelt mutat be, a Bin-Jipé (Heavy) a kompon, szocialista autók közreműködésével készült, a Soerii & Poolek egy templomban adja elő a Valahol messze című számot. Szerepel még az Akkezdet Phiai és Amoeba, a Dirty Flow Club, a Kamikaze Scotsmen, a Fran Palermo, a Middlemist Red, Jónás Vera, a W. H. és a Bajdázó is. "Ismertebb és kevésbé ismert zenekarokat, műfaji sokféleséget akartunk, de még a nemek aránya is szempont volt. Több olyan zenekar kimaradt, amelyet fontosnak tartunk" - mondta el Rév Marcell az MTI-nek.

A Balaton Method közösségi finanszírozással valósult meg. Szimler Bálint ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy ezzel azt akarták felmérni, van-e igény a Kodály Methodot szeretők körében egy ilyen filmre - és kedvező volt a reakció. Hozzátette: úgy gondolták, hogy a közösségi finanszírozás később megalapozhatja nagyobb szponzorok bekapcsolódását a filmbe, és ez be is jött. "A filmalaphoz nem pályáztunk, független alkotásként akartuk elkészíteni a Balaton Methodot. Később, immár a kész filmmel a zsebünkben mégis felkerestük a filmalapot, hogy a mozi minél szélesebb körű terjesztéséhez nyújtson segítséget, így hamarosan országszerte látható lesz a Balaton Method."

Osváth Gábor producer tájékoztatása szerint a közösségi finanszírozással mintegy 3 millió forint gyűlt össze, így tudtak nekivágni tavaly a forgatásnak, akkor még egy kisebb volumenű filmet tervezve. Kitért rá, hogy az induláskor a legnagyobb pénzügyi támogató ezereurós felajánlással egy számítástechnikai vállalkozó volt, ő a hozzájárulásáért cserébe társproducere lett a Balaton Methodnak, de a kisebb adakozók is kaptak különféle ajándékokat. "Közben folyamatosan kerestük a szponzorokat, és szerencsére többen is mellénk álltak, így a költségvetésünk nőtt, ezzel a lehetőségeink, a filmben szereplő zenekarok száma is, az eredeti többszörösére. Ezzel együtt nagyon kellett, hogy a zenészek lelkesedésből jöjjenek el szerepelni a filmbe, enélkül ennyi pénzből nem tudtunk volna megvalósítani a filmet" - szögezte le a producer. Beszállt a történetbe a Nagyon Balaton rendezvénysorozat is, nyáron közös programokat szerveznek a tó körül.

"A terv az, hogy a vidéki, illetve határon túli vetítések mindegyike különleges legyen, ezt többféle módon próbáljuk elérni. Lesz, ahol koncertekhez, bulihoz kapcsolódik a film, máshol közönségtalálkozókat tartunk" - mondta el Szimler Bálint rendező az MTI-nek.