Szabó Gábor: Nem a versenytől félnek a magyar kutatók

A Magyar Innovációs Szövetség elnöke szerint más uniós tagállamok k+f-büdzséjéhez nincs értelme hasonlítani a magyart, az idei 780 milliárd forintos ráfordítás azonban jelentős növekedést jelent a korábbiakhoz képest. Szabó Gábor, az SZTE rektora kiemelte, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezelte források döntő része az iparban megvalósuló innovációkat támogatja. Elképelhetőnek tartja, hogy "lendületet kaphat" a külföldön dolgozó magyar kutatók hazacsábítása, akik nem a versenytől tartanak, hanem - mint fogalmazott - attól, hogy félidőben eltörlik a lesszabályt.

A Magyar Innovációs Szövetség ismét Szabó Gábort, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektorát választotta meg elnökévé. Idén 780 milliárd forintot fordítanak Magyarországon kutatás-fejlesztésre – hangzott el az M1 reggeli műsorában.

Szabó Gábor elmondta: a fejlett uniós tagállamok nem részesülnek azokból a kohéziós forrásokból, melyekből ennek a pénznek egy része származik, ezért a magyar ráfordítást nem lenne értelme más országokéval összehasonlítani. A korábbi hazai ráfordításhoz képest azonban igen jelentős növekedésről van szó – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, mennyire tudnak együttműködni a gazdasági szereplőkkel a kutatóközpontok, azt válaszolta: létrejött az a hivatal, mely lényegében az összes ilyen forrást koordinálja, ez egy régi kérése volt a szövetségnek. Ez az intézmény a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, vezetője pedig Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke. A hivatal kezelte források döntő része az iparban megvalósuló innovációkat támogatja – hangoztatta Szabó Gábor, aki fontosnak tartja azt is, hogy a hagyományos kutatóhelyek és a vállalatok közötti együttműködés javuljon.

Úgy vélte: ezek a források szerepet játszhatnak a fiatal kutatók hazacsábításában, de amire igazán szükség van ezen a téren, az az állandóság. A külföldi kutatóknak hinniük kell abban, érdemes hazajönni, mert hosszú távon is építhetik itthon a karrierjüket.

A kutatók nem a versenytől félnek, hanem attól, úgy kell versenyezniük, hogy félidőben eltörlik a lesszabályt – fogalmazott Szabó Gábor.