Időben befejeződnek a késésben levő uniós fejlesztések Nógrádban

Akadálymentesítési, ivóvízminőség javítási, napelemes és kerékpárutas beruházások egyaránt szerepelnek a Miniszterelnökség által közzétett, késedelmesen teljesítő uniós projektek listáján, az összegek 1,3 milliótól 1,5 milliárd forintig terjednek.

A projektgazdák arról tájékoztatták az MTI-t, hogy időre befejeződnek a beruházások. A 2007-2013-as időszakban megítélt támogatások esetén legkésőbb december 31-ig teljesíteni kell a műszaki kivitelezést és a pénzügyi elszámolást.

A Kelet-Nógrád Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás egymilliárd 589 millió forinttal szerepel a listán. Dóra Ottó, a társulás elnöke elmondta, a bürokrácia és a szabályok menet közbeni változtatása okozta a csúszást, és bár nagyon feszített lesz, de határidőre befejezik a beruházást.

A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet 441 millió forinttal szerepel a listán, projektjük a kórház struktúrájának modernizálása. Mint az MTI Szabó Géza igazgatótól megtudta, a napokban lefolytatott ellenőrzés nem tartotta aggályosnak a projekt végrehajthatóságát.

A Cered Térségi Vízellátó Rendszer Ivóvízminőség-javítási Program Önkormányzati Társulás elmaradása 136,9 millió forint. Tajti Tibor, Cered alpolgármestere elmondta, gondok voltak a szolgalmi jogok bejegyzésével, főleg a külföldi tulajdonosoknál, illetve több esetben be kellett szerezni a hiányzó hagyatékhagyó végzést, ez okozott csúszást. Havonta egyeztetnek a beruházásról, a fővállalkozó ígérete szerint március végére megkapják a vízjogi létesítési engedélyt, és megkezdődhet a kivitelezés - tette hozzá.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal az akadálymentes kormányablakok kialakításával késik, itt 8 millió forintról van szó. Kalocsai Péter főigazgató közölte: három kormányablakot már átadtak (Salgótarjánban, Bátonyterenyén és Szécsényben), a balassagyarmati beruházáshoz új határidőt kaptak, és október 31-re az is elkészül. Hozzátette, a további két kormányablak akadálymentesítése - Pásztón és Rétságon - hazai forrásból valósul meg.

Nógrádmarcal épületenergetikai fejlesztésre nyert pénzt, a késedelmes összeg itt 1,3 millió forint. Vályi Nagy András polgármester tájékoztatása szerint az óvodára szereltek fel napelemeket, emiatt új, oda-vissza mérős villanyórákat kell felszereltetni, ez folyamatban van. Hetek kérdése - tette hozzá.

Szendehely belterületi földutak fejlesztésével és kerékpárút tervezésével került fel a listára 7 és 6,3 millió forinttal. Mint Altsach Ignác polgármester elmondta, számlakifizetés késedelme miatt maradt pénz az önkormányzatnál a lehívott támogatásból, emiatt nem történt meg a pénzügyi elszámolás, de ez június 30-ig lezárul, és ugyaneddig elkészül a kerékpárút tervezése is. Utóbbinál egyébként szerződésmódosítást kért az önkormányzat.

Bátonyterenyén már működő egészségügyi irodát alakítottak ki, a kistérségi többcélú társulás pedig óvodafejlesztésekre nyert pénzt. A két projekt késedelmes összege 29, illetve 10 millió forint. Nagy-Majdon József, a város polgármestere, a társulás elnöke azt közölte, hogy beadták az utolsó dokumentumokat, elvégezték a hiánypótlást, mindkét pályázattal időben el tudnak majd számolni.

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Öblösüveggyár történeti és üvegművészeti tanulmányi raktárt alakít ki, ők eddig 20 millió forinttal nem számoltak el. Fodor Miklós megbízott igazgató elmondta: május 31-ig kértek halasztást, és ezt a határidőt tartani tudják.

Bercelen az óvodafejlesztési beruházással, és 4,9 millió forint elszámolásával maradtak el, de a hivatal tájékoztatása szerint kora őszre lezárják a beruházást.

Érsekvadkerten az ifjúsági házra telepítettek napelemet, és a teljesítés még 2014 augusztusában megtörtént - mondta az MTI-nek Kovácsné Nagy Mária polgármester. Hozzátette: azért nem tudtak még elszámolni, mert fél éve nem tudják megkötni a csatlakozási szerződést az áramszolgáltatóval, ezt már többször jelezték is.