Szakszervezeti javaslat a munka törvénykönyve módosítására

Közös javaslatokat fogalmazott meg a munka törvénykönyve és a sztrájktörvény egyes rendelkezéseinek módosítására a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának munkavállalói oldala más konföderációk és nagy ágazati szakszervezetek szakértőivel együtt - közölte a Liga Szakszervezetek.

A közlemény szerint a korkedvezményes nyugdíj kiváltására szolgáló új Foglalkoztatói Egészségvédelmi Ellátás program, illetve a korengedményes nyugdíj helyett javasolt Foglalkoztatói Bónusz Év Program tervezetét a munkavállalói oldal már megküldte a szociális partnereknek.

A munka törvénykönyve és a sztrájktörvény módosító javaslatait kedden véglegesítette a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok, a Liga, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, kiegészülve egyes - egyebek mellett a mozdonyvezetői - ágazatok szakértőivel.

A munkavállalói érdekvédők azt szeretnék elérni, hogy a parlament tavaszi ülésszakán már tárgyalhassa a kompromisszumos javaslatot.

A közleményben felidézik: a VKF 2014. december 29-én abban állapodott meg, hogy 2015 tavaszán tárgyalásokat folytat a szakszervezetek által különösen sérelmesnek tartott törvények, a sztrájktörvény és a Munka törvénykönyvének módosításáról és az erős fizikai, valamint pszichikai igénybevételnek kitett munkakörökben dolgozók valamiféle kompenzációjáról.