Az agrárexport fejlesztéséről tárgyalt Fazekas Kirgizisztánban

A két tárcavezető egyeztetett a magyar termékek számára elérhető kirgiz piacokról.

A magyar termékek kirgizisztáni promóciójáról és kiviteléről tárgyalt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Ajdaralijev Taalajbek Alimbekovics kirgiz mezőgazdasági miniszter Kirgizisztánban - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kedden az MTI-vel.

A két tárcavezető egyeztetett a magyar termékek számára elérhető kirgiz piacokról, amelynek további lendületet adhat, hogy a kirgiz cégek meghívást kaptak az őszi 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra és Vásárra.

A tárgyalópartnerek megvitatták továbbá az intézményes kutatási, valamint egyetemi együttműködési lehetőségeket, mint például kajszibarack nemesítés területén egy kirgiz partnerintézmény a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ számára.

Szintén napirendre kerültek Magyarország és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet által nyújtott ösztöndíjak, valamint a GMO-mentesség kérdése, a két miniszter továbbá megállapodott egy mezőgazdasági szándéknyilatkozat előkészítésében.

A két ország közötti kereskedelmi forgalom és befektetések növelésének érdekében közös munkacsoport alakul kiemelten a vetőmag, az élelmiszer-feldolgozás, a mezőgazdasági és feldolgozóipari berendezés- és gépgyártás területein.

A tárgyalások után Fazekas Sándor Magyar Érdemrend Középkeresztet adott át Tamara Kalkonak, aki több mint 30 éve szolgálja a magyar érdekeket Kirgizisztánban a Richter Gedeon helyi képviseletének vezetőjeként.