A felfekvéseket érzékelő okos kötszert fejlesztettek

Kutatók olyan okos kötszert fejlesztettek ki, amely elmondásuk szerint még a látható tünetek megjelenése előtt érzékeli a felfekvéseket.

Felfekvések (avagy nyomási fekélyek) hosszú ágyhoz kötöttség folyamán alakulhatnak ki: a bizonyos bőrterületeken hosszú ideig fennálló nyomás akadályozza a véráramlást, károsítva a bőrt.

A ragtapasz az elektromos jelzés révén észleli a szövetkárosodást, ahogy elkezdenek kialakulni a nyomási fekélyek. Az állatokkal végzett tesztelés azt sugallja, hogy a prototípus riasztórendszerként funkcionál. Az eredmények megerősítéséhez emberi tesztelésre is szükség van - írja a Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány.

Illusztráció - kötszer (Fotó: AFP)

Illusztráció - kötszer (Fotó: AFP)



A felfekvések súlyos szövődményekhez vezethetnek, többek között a bőr, csontok, ízületek és vér fertőzéséhez. A sejtkárosodás vagy -elhalás megváltoztatja a sejtmembrán, vagyis a legkülső réteg szerkezetét és integritását, több elektromos jelzés áthaladását téve lehetővé rajta. Az okos ragtapasz ezt a változást érzékeli.

A Berkeley Egyetem kutatója, Michel Maharbiz és csapata abban reménykedik, hogy a készüléket különféle kötszerekbe is be lehet majd építeni.

Elmondása szerint olyan jövőt képzelhetünk el, ahol az általunk használt ragtapasz, vagy a sebész felhasználta kötszer szó szerint igen sok információt árulhat el a sebgyógyulási folyamatról.