Erőteljesen bízik a megújuló köztévék sikerében az MTVA vezetője

Megkezdte működését a közszolgálati hírtelevízió, átalakult a Duna tv és Petőfi televízió néven fiataloknak szánt műsorokkal jelentkezik az M2 a hét minden napján este 8-tól fél 11-ig. A változtatásokról Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában és az M1 hírcsatornán nyilatkozott.

Mától, március 15-étől megváltozott a közszolgálati televíziós csatornák kínálata. Az M1-en 24 órás hírtelevíziót láthatnak a nézők, a Duna TV átveszi az M1 sok népszerű műsorának sugárzását és az M2-n Petőfi TV elnevezéssel fiataloknak szánt műsorokat sugároznak.

Az átalakítás kapcsán Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója a Vasárnapi újságban azt mondta, a hírcsatorna ötlete régóta ott lebegett a közmédia berkeiben, a kérdés a megvalósítás időpontja volt. A döntést még tavaly hozták meg, és idén januárban hozták nyilvánosságra.

A változtatásra azért volt szükség, mert a közmédia egyik, ha nem a legfontosabb feladata – a médiatörvény alapján is – a folyamatos hírszolgáltatás. Ennek egyik módja az önálló hírcsatorna elindítása, amire számos európai példa van. Nem csak a BBC-nek vagy a német közszolgálati televízióknak van ilyen csatornájuk, hanem Csehországban és Lengyelországban is működnek ilyenek. A magyar közszolgálati média tulajdonképpen az európai trendeket, tendenciákat is követi.
Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója az új hírcsatornáról - Vasárnapi újság

Szabó László Zsolt hangsúlyozta, erőteljesen bízik abban, hogy az március 15-ei kezdés és a következő napok bebizonyítják, hogy nem volt hiábavaló az új csatornáért végzett munka.

A Duna TV átalakulásáról a vezérigazgató azt mondta, ez a csatorna lesz az, amely a világ valamennyi magyarjának el fogja juttatni azokat a műsorokat, amelyeket egy közszolgálati televíziónak gyártania és készítenie kell. A Duna TV-n tehát megtalálható lesz minden műfaj, azok a műsorok is, amelyek eddig az M1-en jelentkeztek. A szórakoztató műsorok mellett megmaradnak a Duna TV hosszú évek óta készülő, nagyon fontos nemzetpolitikai dokumentumműsorai, valamint továbbra is lesz híradó. Ez az M1 híradójával párhuzamosan jelentkezik bizonyos időszakokban – az M1-en minden órában lesz, a Duna TV-n nyilván nem ilyen sűrűséggel.

A Duna TV-n A csatornára kerülnek át az egyházi és vallási műsorok, a nemzetiségi és a határon túli adások. Híradó is Nagyon vegyes lesz a Duna TV felhozatala, de ez nem összevisszaságot, hanem sokrétűséget fog jelenteni.

Megújult az M1


A legújabb terv, a július 5-én induló 24 órás M4 sportcsatorna megvalósításáig, a Duna TV szolgálja ki a sportrajongókat is, ezen a csatornám lehet követni a magyar labdarúgó meccseket és a Forma-1-es futamokat is.

Riporteri kérdésre válaszolva Szabó László Zsolt azt is mondta, a sportcsatorna semmilyen csúszást vagy halasztás nem szenved. Hozzátette: azért nem jöttek még ki konkrétabb információkkal, mert most zajlik az új, egész napos sportcsatornához szükséges tartalmak megszerzése. Ebben ezen a héten történt egy döntő lépés, mert sikerült megszerezni az európai futball egyik legrangosabb eseménysorozata, a Bajnokok Ligája közvetítési jogát. Erre azért volt szükség, mert a sportcsatorna elsősorban a magyar bajnokságokat – nem csak a futballt – fogja műsoron tartani, de úgy tűnt, kell még két olyan nemzetközi esemény, amelynek van magyar vonatkozása. A Forma-1 mindenképp ilyen, mert van budapesti futam, és remélhetőleg hamarosan a Bajnokok Ligájával is hasonló lesz a helyzet, azáltal, hogy majd magyar csapat is részt vehet a labdarúgó-sorozatban.

Az MTVA vezérigazgatója kijelentette, hogy a közszolgálati média nem akar versenyezni a kereskedelmi sportcsatornákkal, amelyek inkább a külföldi sporteseményeket, bajnokságokat figyelik folyamatosan. A közmédia sportcsatornája nem akart beszállni erre a piacra, másik piacot épít. Hozzátette: úgy gondolja, hogy miután a magyarok sportszerető emberek, és a magyar sport kiváló eredményeket tudhat magáénak, az új csatorna nagyon népszerű lesz a nézők körében.

A március 15-én est 8 órától az M2-n induló és rendszeresen hajnali 2 óráig sugárzó Petőfi TV-ről Szabó László Zsolt azt mondta, az igen-igen úttörő vállalkozás, hiszen azoknak a fiataloknak próbál meg műsort csinálni, akik ma a legkevésbé néznek televíziót. A közmédiának tehát olyan tartalmat kell a számukra biztosítani, amely érdekes, róluk szól. A Petőfi TV érdekes vállalkozás, mert nem önmagában áll, hanem van két másik lába is, a Petőfi Rádió és a petofilive.hu. Utóbbi olyan online platform, amely a televízió és a rádió legjobb pillanatait ötvözi, valamint plusz információkat is szolgáltat a fiataloknak. A Petőfi TV tehát olyan, mint egy háromlábú szék, hogy ne lehessen felborítani – fogalmazott a Vasárnapi újságban.

A vezérigazgató azt is nagyon fontosnak nevezte, hogy a Petőfi TV műsora nem úgy készül, hogy a fiatalok mennek a tévéhez, hanem fordítva, a csatorna megy oda, ahol a fiatalok vannak. A Petőfi TV-nek két helyszíne van, a fő a budapesti A38-as hajó, a másik a város közepén található Akvárium Klub, amely szintén csaknem minden nap programot kínál a fiataloknak. Ezen túl lesznek mozgó stábok, amelyek mindig oda mennek, ahol történik valami – nem csak Budapesten, hanem vidéken is, vagyis a közmédia megpróbálja az egész országra kiterjeszteni ezt a hálózatot.

A vezérigazgató arról is beszélt, a vezérelv, hogy a minden igényt, minden korcsoportot megtaláló, naprakész közmédia jöjjön létre. Szabó László Zsolt hozzátette, ehhez kapcsolódóan az MTVA-nak további tervei is vannak a jövőre nézve – akár újabb csatornák indítására is. Azt azonban még nem akarja elmondani, hogy ezek mik lennének, mert ez még a jövő zenéje.

Azt is megjegyezte, hogy ez a szegmentáció, illetve tematizálás a rádióban már korábban megtörtént, hiszen ott vannak a Dankó, a Bartók, a Petőfi és a Kossuth adók, amelyek egy-egy jól meghatározott réteget szólítanak meg. Most érkezett el az ideje annak, hogy a közmédia a televízió esetében is rálépjen erre az útra – mondta a Kossuth Rádió műsorában Szabó László Zsolt.

A változtatásokról az MTVA vezérigazgatója az M1-en is nyilatkozott, ahol azt mondta, az új hírcsatorna és a Petőfi TV is alakulhat még menet közben a nézői igényeknek megfelelően. Úgy fogalmazott, az átalakítással, a közszolgálati média tekintetében – nem politikai értelemben – megtörténik az oly régóta várt rendszerváltás.