Nehezebb lesz az amerikai és a kanadai légtér védelme

Oroszország nagy hatótávolságú, konvencionális robbanótöltettel felszerelt manőverező robotrepülőgépeket állít hadrendbe, amelyek megnehezítik az amerikai és a kanadai légtér védelmét, valamint biztosítják Moszkva számára, hogy nukleáris fegyver nélkül is képes legyen az elrettentésre - közölte az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) parancsnoka.

William Gortney tengernagy az aggályairól csütörtökön írásban tájékoztatta az amerikai szenátus fegyveres erők bizottságát, amiről pénteken számolt be a CNN hírtelevízió. A Gortney által említett "szárnyas rakéták" bombázókra, tengeralattjárókra és hadihajókra is telepíthetők. A manőverező robotrepülőgépekkel kapcsolatos egyik legnagyobb kihívás a NORAD számára azt megállapítani, hogy azokat felszerelték-e nukleáris robbanótöltettel.

Az admirális szerint az elmúlt évet az orosz haderő világszerte érezhető erősödő magabiztossága jellemezte. Ennek részeként az orosz nehézbombázók tavaly többet járőröztek Oroszország légterén kívül, mint bármikor a hidegháború óta. (Az írásos anyag konkrét számokat nem nevezett meg.)

A NORAD nem tapasztalta ugyan az amerikai vagy a kanadai légtér orosz megsértését, de az elmúlt évben többször is a levegőbe emeltek elfogó vadászokat, hogy az amerikai partokhoz közelítő orosz katonai gépeket figyeljenek meg. Gortney tengernagy szerint Oroszország a NORAD működésére volt kíváncsi és eközben javulás volt megfigyelhető az orosz haditengerészeti és légi felderítés együttműködésében.

A tengernagy véleménye szerint az orosz légi őrjáratok célja részben a Nyugat politikájával, különösen annak az Ukrajnával kapcsolatos megnyilvánulásaival szembeni elégedetlenség kifejezése.