Kerítést épít jordániai határán Izrael

Izrael azt tervezi, hogy biztonsági kerítést emel Jordániával közös határának déli szakaszán, az ország újonnan építendő nemzetközi repülőterének védelmére - közölte pénteken egy katonai szóvivő.

"Biztonsági illetékesek azt ajánlották, hogy épüljön egy biztonsági kerítés az új timnai repülőtér védelmére" - mondta a hadsereg szóvivője a francia hírügynökségnek, megerősítve a Háárec című lap pénteki értesülését. További részleteket nem közölt a védelmi tárca által felügyelt projektről.

A Háárec által ismertetett tervek szerint kezdetben egy 30 kilométeres szakaszon építenék meg a biztonsági kerítést, hogy megelőzzék a "dzihadisták beszivárgását", és védelmet nyújtsanak az Eilattól 18 kilométerre északra létesítendő reptérnek, amelynek építését várhatóan 2016-ban fejezik be.

Az eilati repülőteret felváltó légikikötő óriás repülőgépek fogadására is alkalmas, 3600 méter hosszú leszállópályája alig 200 méteres távolságban húzódik majd az izraeli-jordániai határtól. Az építkezést a keddi választások után felálló új izraeli kormánynak kell majd jóváhagynia.

Izrael nemrég épített ki egy több mint 200 kilométer hosszú kerítést Egyiptommal közös határán, hogy véget vessen az Afrikából érkező illegális bevándorlók beáramlásának. Kerítés védi az ország libanoni és szíriai határát is, a megszállt Ciszjordánia területeit pedig betonelemekből emelt fal választja el a zsidó állam területétől.