Buda-Cash: tízezrek perelhetnek

Ha egy vezető rosszul dönt, az okozott kárért a cégével együtt felel, vagyis a Buda-Cash és a DRB-bankcsoport meghatározó emberei elveszíthetik a magánvagyonukat. Könnyen lehet, hogy tízezres nagyságrendben indítanak majd ellenük pert a károsultak - írja a Népszabadság.

A büntetőeljárás mellett kártérítési perek sora is indulhat a Buda-Cash, illetve a DRB bankcsoport vezető tisztségviselőivel szemben - mondta az újságnak Magyar Gábor ügyvéd, akit máris kétszáznál több károsult keresett meg.

Amint kiderül, hogy nekik mekkora veszteséget kell elkönyvelniük, azonnal keresetet nyújtanak be, mert a tavaly hatályba lépett új Polgári törvénykönyv (Ptk.) szerint a brókerház és az érintett pénzintézetek vezetői a rossz döntésekkel másoknak okozott kárért a cégekkel egyetemlegesen felelnek. Vagyis ha bűncselekményt követtek el, esetleg csak felelőtlenül forgatták a rájuk bízott pénzt, könnyen elveszíthetik a saját vagyonukat is.

Azok között, akik eddig érdeklődtek, vannak kisbefektetők, de olyan családok is, amelyek több tagja százmilliós nagyságrendű veszteséggel számolhat. Egy egészségpénztár csaknem kétmilliárdot, egy alapítványi oktatási intézmény majdnem százmilliót bukott. Az ügyvéd szerint nem célszerű mindenkit pertársaságba szervezni, mert a károsultak érdekei különbözőek lehetnek. Az első kereseteket Magyar Gábor szerint akár néhány héten belül benyújthatják.