Elhalasztották a döntést másodfokon az OTP Ingatlanlízing ügyében

Március 24-re halasztotta a határozat kihirdetését az OTP Ingatlanlízing Zrt. magyar állam ellen újratárgyalt devizahitel-szerződésekkel kapcsolatos perében a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla.

Az ítélőtábla januárban részben megváltoztatta az elsőfokú ítélet indoklását és a pénzintézet valamennyi vizsgált általános szerződési feltételét a törvény hatálya alá tartozónak ítélte meg. A Kúria szerint azonban a másodfokú ítélet indokolásából nem állapítható meg egyértelműen, hogy az alperes fellebbezésében konkrétan mely vitatott kikötéseket találta az ítélőtábla a törvény hatálya alá tartozónak, mivel az érintett általános szerződési feltételek (ászf) rendelkezéseit csak a szabályos kérdéskör feltüntetésével, általános jelleggel jelölte meg. Így a jogerős ítéletet e tekintetben hatályon kívül helyezte és új eljárásra kötelezte az ítélőtáblát.

A Kúria azt is előírta, hogy a másodfokú bíróságnak egyenként, akár mondatonként állást kell foglalnia abban, hogy az alperes fellebbezésében tételesen, indokolással ellátva megjelölt ászf rendelkezések a törvény alá tartoznak vagy sem.

A felperes pénzintézet felülvizsgálati kérelmében hozott részítélet ugyanakkor a jogerős ítéletet hatályban tartotta, tehát a per tárgyává tett és mindkét bíróság által törvény hatálya alá tartozónak minősített kikötések nem felelnek meg maradéktalanul a 2014. évi 38-as törvénynek és egyben tisztességtelenek.