Nem bánják, hogy eltűnnek a Hortobágyról

Újabb 12 kilométeren cserélték ki a légvezetékeket jóval biztonságosabb földkábelekre a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Ezzel egyrészt védik az élővilágot, másrészt elősegítik a világörökségi területen a tájkép helyreállítását – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnaltáj című műsorában.

Az elmúlt évtizedben 120 kilométeren szüntették meg az elektromos vezetékek természetkárosító hatását mintegy két milliárd forintból – mondta Olajos Péter, a nemzeti park szakmai igazgató-helyettese. A légi vezetékek a védett állatokban, elsősorban a madárfajokban tettek kárt áramütés, illetve vezetékkel való ütközés formájában – tette hozzá az igazgató-helyettes.
Hallgassa meg!

A világörökségi területen a még meglévő légi vezetékek felmérése most is zajlik, a csere belülről kifelé folyik, miközben veszélyesség tekintetében is rangsorolják a területeket – mondta Olajos Péter.

Az igazgató-helyettes hozzáfűzte: a természeti károkozás nehezen megfogható dolog, védett faj elpusztulásakor eszmei értékkel tudnak például számolni, de ez sem ad egyértelmű eredményt.

Katona Zsolt, az EON Áramhálózati Zrt. szakterületi vezetője elmondta: a kivitelezés sok nehézséget tartogatott számukra, mert a puszta belső területeit nem könnyű megközelíteni és a védett térségben nem használhatták a hagyományos műszaki megoldásokat. Árokásáskor például figyelniük kellett arra, hogy a felső talajréteg ne sérüljön meg. Ezért "beszántásos technológiát alkalmaztak", vagyis a gép, amely az árkot ásta, azonnal lefektette a kábelt, és be is takarta az árkot – magyarázta Katona Zsolt.