Lengyelországi devizahitelek: nem megfelelő a banki javaslat

A lengyel pénzügyi felügyelet teherelosztási egyenlőtlenségek miatt nem tartja elfogadhatónak a lengyel bankszövetségnek a svájci frank alapú jelzáloghitelek törlesztési problémáinak a rendezésére tett javaslatát.

Stabilizációs alap létrehozásával oldaná meg a lengyel devizahitelesek helyzetét a lengyel bankszövetség (ZBP), a testület szerdai ülésén előterjesztett javaslat szerint a törlesztendő hitelrészletek állandóságát mindenekelőtt állami támogatással biztosítanák.

Mint szerdán Krzysztof Pietraszkiewicz, a ZBP elnöke elmondta, a testületben tömörülő 11 lengyelországi bank kifejezetten azoknak a frankhitelesek támogatására szánná az árfolyam-ingadozást küszöbölő alapot, akik a svájci frank januári megugrásáig rendszeresen törlesztették kölcsöneiket.

A lengyel állami banki garanciaalapba egyébként irányuló hozzájárulás egy részét a bankok ezentúl a szerdán javasolt, stabilizációs szektoralapnak elnevezett alapba irányítanák. Az alap igénybevétele a javaslat szerint azzal a feltétellel lenne lehetséges, hogy az adott devizahitelt zlotyra váltják abban a pillanatban, amikor a frank árfolyama az előre megállapított szintre esik vissza.

A frankhiteleseknek szánt alap mellett a ZBP egy másik, a nehéz élethelyzetbe jutott kölcsönvállalóknak szánt alap létrehozását, illetve a már 2009 óta működő ilyen jellegű alap módosítását is javasolta.

A lengyel pénzügyi felügyelet megvizsgálta és könnyűnek találta a lengyel bankszövetségnek a svájci frank alapú jelzáloghitelek törlesztési nehézségeinek enyhítésére tett javaslatát - mondta Andrzej Jakubiak, a pénzügyi felügyelet elnöke.

A javaslat azon kívül, hogy a bankokról az ügyfelekre és a költségvetésre terheli át a kockázatokat, a hitelfelvevők terheit csak átmenetileg enyhíti - mondta a KNF (Komisja Nadzoru Finansowego) pénzügyi felügyelet elnöke. Abból a szempontból persze tökéletes a javaslat, hogy megerősíti a bankok pénzügyi pozícióját - mutatott rá. Jelentős költségvetési támogatást feltételez azonban mindkét támogatási alap esetében - tette hozzá, utalva a ZBP lengyel bankszövetség által a törlesztési nehézségekkel küszködő hitelfelvevők támogatására létrehozni javasolt két pénzügyi alapra.

Mateusz Szczurek lengyel pénzügyminiszter a ZBP szerdai javaslatával kapcsolatban elmondta: a kormány felméri a tervezett megoldások kockázatait, a devizahitelesek, az állam és a bankok közötti tehermegoszlást, összeveti ezeket más, többek között a KNF által előterjesztett javaslatokkal.

"Korai lenne támogatásunkról biztosítani akár ezt, vagy bármely más javaslatot" - jelentette ki Mateusz Szczurek, hozzátéve, hogy folytatják az egyeztetéseket az érintett felekkel. A svájci frank alapú jelzáloghitelek rendezésével kapcsolatos minden egyes javaslat legfontosabb elemének a kockázatok és a költségek kimutatásának kell lennie a hitelfelvevőre és a hitelnyújtóra egyaránt, illetve esetleges harmadik felére vonatkozóan - szögezte le.

A KNF pénzügyi felügyelet egy olyan megoldást tartana elfogadhatónak, amelynek keretében a hitelfelvétel idején érvényes svájci frank árfolyamon átkonvertálnák zloty hitellé az összeget, az így keletkező különbözeten pedig a hitelfelvevő és a hitelnyújtó fele-fele arányban osztozna.

A bank rá eső veszteséget a hitel teljes futamidejére elosztva könyvelhetné el. A KNF számításai szerint ez 20-25 év alatt évi 1,2 milliárd zloty leírást jelentene a bankoknak.

A ZBP javaslatát a svájci frank alapú jelzáloghitelek törlesztési problémájának a rendezésére május közepén hozzák nyilvánosságra részleteiben.

A lengyel devizahitelesek az elmúlt hetekben több utcai tüntetést szerveztek, helyzetük megoldásához hozzájáruló állami intézkedéseket követelték. A varsói kerületi bíróság hétfőn formai okok miatt elutasította mintegy 90 devizahiteles csoportos keresetét, mely az egyik bank által alkalmazott önkényes hitelindexeket kifogásolta.