Diadalmenetben tért vissza Rómába Berlusconi

A Forza Italia (FI) jobbközép olasz párt politikusai és szimpatizánsai ünnepelve fogadták szerdán Silvio Berlusconi visszatérését Rómába, miután a volt kormányfőt, egyben FI-elnököt jogerősen felmentették fiatalkorú lány prostitúcióra való kényszerítésének vádja alól.

A Silvio Berlusconi római rezidenciájaként ismert Grazioli-palota előtt ujjongva ünneplő tömeg várta a pártvezért. A FI-választói Berlusconi nevét skandálták.

"Soha nem fogom elfelejteni ezt a napot!" - mondta meghatódva Silvio Berlusconi a FI hozzá érkező parlamenti tagjainak, szenátoroknak és képviselőknek, akik egymás után siettek köszönteni a párt alapítóját és elnökét. Hozzátette: az olaszoknak meg kell érteniük, mit kellett neki és Olaszországnak elszenvednie az őt üldöző ügyészségek miatt. Humorérzékét sem veszítve Silvio Berlusconi kijelentette: bunga-bunga partival fogja megünnepelni visszatérését.

"Végre eljött az igazság. Ez egy szép nap a politika, az igazságszolgáltatás, a jogállam számára. (...) Ismét a pályán vagyok, a Hajrá Olaszországgal és a jobbközéppel, egy jobb, igazságosabb, szabadabb Olaszország építéséért!" - írta az olaszokhoz intézett közleményében a volt olasz kormányfő. Silvio Berlusconi külön köszönetet mondott a "bátor és bármilyen politikai nyomástól mentes" bíróságoknak.

Az olasz semmítőszék az úgynevezett Ruby-perben szerdán megerősítette a másodfokú bíróság felmentő ítéletét. Korábban első fokon Berlusconit hét évre ítélték fiatalkorú lány prostitúcióra való kényszerítése és hivatali hatalommal való visszaélés miatt. A jogerős ítélet indoklása 90 napon belül várható.

Berlusconi felmentése


Olasz sajtóértesülések szerint a semmítőszék nem találta bizonyítottnak, hogy Silvio Berlusconi ismerte volna a kormányfői partikat 17 évesen frekventáló "Szívtipró Ruby" valódi életkorát. A bíróság azt sem találta bizonyítottnak, hogy Silvio Berlusconi politikai hatalmával visszaélve kényszerítette volna az olasz rendőrséget a lopás miatt őrizetbe vett Ruby szabadon engedésére.

Elemzők szerint Silvio Berlusconi felmentése fordulatot jelenthet az utóbbi hónapokban darabokra esett olasz jobboldal számára a májusi olasz tartományi választások közeledtével. A 2013-ban adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi pénteken fejezte be a közmunkavégzést, és visszanyerte teljes szabadságát. Politikai tevékenységét azonnal újraindítja: csütörtökön Joseph Dault, az Európai Néppárt (PPE) elnökét fogadja a Grazioli-palotában.

Silvio Berlusconival szemben a következő hónapokban további hat perben születhet másod- vagy harmadfokú ítélet. Két perben a FI elnökét szintén nők prostitúcióra való kényszerítésével, tanúk lefizetésével és korrupcióval vádolják.