Balatoni Kör: állami hozzájárulásra lenne szükség a balatoni közlekedés fejlesztéséhez

Indokolt a fővároshoz hasonló mértékű hozzájárulást kapnia a balatoni közlekedésnek a kormánytól - áll a Balatoni Körnek, a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség és több régiós szervezet támogatásával kiadott, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közlemény hivatkozik rá, hogy Budapest főpolgármestere ismét felszólította a kormányt, jelentős mértékben járuljon hozzá a fővárosi közlekedés finanszírozásához, ami a Balatoni Kör szerint a Balaton közlekedési infrastruktúrája esetében is indokolt lenne. A tóparti agglomeráció állandó lakosságának sokszor ötszöröse-hatszorosa a Balatonhoz látogató utazóközönség, különösen a nyári hónapokban, de ősszel és tavasszal is jelentős forgalommal kell számolni hétvégenként.

A Balatoni Kör a fővárosihoz hasonló állami hozzájárulás megkapását nem egy rosszul működő rendszer hiánypótlására kezdeményezi. A terv az, hogy a forrást a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) kezelné külön alapként. A közleménybe foglaltak szerint elengedhetetlen a BFT részletesen kidolgozott stratégiájának megvalósítása ahhoz, hogy a balatoni közösségi közlekedés kimozduljon évtizedes elmaradottságából. A szolgáltatások összehangolása, az utastájékoztatás és a tarifarendszerek egységesítése mind régiós integrációt követel.

A kezdeményezők álláspontja az, hogy innovatív megoldásokkal is lehetne javítani a balatoni közlekedést, például vízibuszjáratokkal, a tó körüli régiós buszjárattal, új Badacsony-Fonyód komppal, a kerékpáros túrázás infrastruktúrájának bővítésével, illetve annak megoldását is elő lehetne mozdítani egy ilyen, célzott támogatási rendszerrel, hogy a Balatont végre vonattal is meg lehessen kerülni.

A Balatoni Kör elnöke, Kardos Gábor kiemelte: kezdeményezésükkel külön szeretnék felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy az év kilenc hónapjában félmillióan laknak életvitelszerűen a Balatonnál, ezért a tópart egymást érő településeit egyre inkább egységes agglomerációként kellene kezelni, ugyanúgy, mint a vidék fővárosát, mivel az nyilvánvalóan a Budapesten kívüli legnagyobb agglomeráció.