Nehezen váltanak bankot az önkormányzatok

Szakemberek szerint a Buda-Cash-ügy sem hoz változást abban, hogy az önkormányzatok nehezen válnak meg bankjuktól. Ennek oka elsősorban a bankváltás költsége, a bankszámlaszám-változásról ugyanis valamennyi ügyfelet értestíni kell. Megoldást jelenthetne az, hogy a Magyar Államkincstár kezelje az önkormányzatok számláit, az intézmény azonban nem tud hitelezni, és nincs kiépített készpénzkifizető hálózata.

Az önkormányzatok nem ugrálnak egyik bankból a másikra, hanem mindenkinek bevált, emberi kereskedelmi kapcsolatai vannak - így jellemezte az önkormányzatok magatartását, pénzkezelését Bodrogkeresztúr polgármestere. Májer József megdöbbentőnek tartja a Buda-Cash-ügyet. Az általa vezetett településnek 223 millió forintja ragadt benn a számlák zárolása miatt. A brókerügy következtében egyébként több mint nyolcvan önkormányzat került nehéz helyzetbe. Számukra a kormány 245 millió forintos gyorssegélyt biztosított, hogy dolgozóik fizetését át tudják utalni.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint a legtöbb önkormányzat pénze biztonságban van.

Nagy kereskedelmi banknál (a pénz) nincs veszélyben. Ezek fiókhálózatai azonban nem fedik le egész Magyarországot. Nagyon fontos a kezelési költség, és az, hogy a közelben legyen fiók, ahonnan pénzt ki lehet venni. A Magyar Államkincstár csak bizonyos funkciót tud ellátni, készpénzforgalmat például nem. Az, hogy az államkincstárból nem lett valamikor bank, még a 90-es évek elején eldőlt. Ma már nagyon nagy invesztícióval kellene rendelkezni ahhoz, hogy abból igazi kereskedelmi bankot csináljon valaki – nyilatkozta.

A TÖOSZ elnöke azt is elmondta, jelenleg évente egyszer válthatnak bankot az önkormányzatok. Ez a törvényi előírás.

Egyetlen pénzintézete lehet egy önkormányzatnak, be van állítva, hova utalják a normatív támogatásokat. A többség azt a számlavezető bankjában tartja, és leköti betétként. Általában a nagyobb önkormányzatokért minden évben megy a harc, rendszerint megkapják a kereskedelmi bankoktól az ajánlatot. Nagy dilemmát okoz ilyenkor az, hogy minden átállásnak költségei vannak. Csomó olyan ügyfél van, akinek adót kell fizetni, gépjárműadót, súlyadót. Nem mindegy, mennyi csekket gyártunk és hova. Mindenkit ki kell ugyanis értesíteni, ha megváltozik a bankszámlaszám. Ennek iszonyatos költségei vannak, ezért az önkormányzatok nagy része inkább nem vált bankot – magyarázta.
Államkincstár és önkormányzatok - 180 perc

Orbán Viktor miniszterelnök korábban a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt: a Magyar Államkincstár jelenlegi formájában egyáltalán nem alkalmas az önkormányzatok vagyonának a kezelésére.

Logikus dolog lenne, hogy az önkormányzatok – miután a pénzük nagy részét az államtól kapják -, az állam kincstárában vezessék a számláikat. A kincstár korszerűsítése évek óta zajlik, ezt a munkát fel kell gyorsítani - hangoztatta.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondja: jelenleg is keresik az optimális megoldást az önkormányzati számlák vezetésére.

Az államkincstár arra alkalmas, hogy az önkormányzatok számláját vezesse, de vannak olyan szolgáltatások, tevékenységek, melyekre az intézmény még nincs felkészülve, mert nem a banki szolgáltatás a feladata – mondta az államtitkár, aki példaként említette a hitelezést, illetve azt, hogy nincs kiépítve készpénzfelvételi rendszer.

Hangsúlyozta: zajlik egy fejlesztés az államkincstárnál a GIRO-hoz való csatlakozás meggyorsítása érdekében. Ha egy, az állam tulajdonában lévő bank magára tudná vállalni a hitelezést, az egy optimális, egészséges megoldás lenne. (…) Ez a kérdés lassan mindennapossá válik a kormányüléseken is – fogalmazott Tállai András.

A megkérdezettek szerint a Buda-Cash-ügy sem okoz majd számottevő mozgást a piacon. Valószínűleg csak azok az önkormányzatok léphetnek, amelyek számlavezető pénzintézete nem integrálódott a takarékszövetkezeti szövetségbe. Azok az önkormányzatok, amelyek a Buda-Cashhez kapcsolódó pénzintézeteknél vezettek számlát, megtették a szükséges intézkedéseket: más banknál nyitottak számlát, hogy fogadni tudják az állami utalásokat a bérek és segélyek kifizetéséhez.