Ingyenes az internet szegényeknek Törökországban

A török kormány úgy döntött, hogy ingyenes, ugyanakkor ellenőrzött internet-hozzáférést biztosít Törökország legszegényebb családjainak.

Az Anadolu török hírügynökség kedden nyilvánosságra hozta a fejlesztési minisztérium tervezetét, amelynek értelmében a szolgáltatás kedvezményezettjei - elsőként az iskoláskorú gyerekeket nevelő nehézsorsú családok - ingyenesen és korlátlan ideig hívhatják le az internet egyes, "hasznosnak" nyilvánított honlapjait, miközben a többi honlapon az ingyenes szörfölésre csak korlátozott időtartamot kapnak.

A hírügynökség nem tért ki arra, hogyan és ki határozza meg, mely weboldalak minősíthetőek "hasznosnak".

A török kormányzat tavaly elvégzett felméréséből kiderült, hogy a török háztartások 43 százaléka egyáltalán nem rendelkezik internet-hozzáféréssel, mivel azt "túl drágának" vagy "érdektelennek" találták.

Egy éve számos bírálat éri a török hatóságokat, amiért átmenetileg elérhetetlenné tették a Twitter vagy a Facebook közösségi oldalakat, amelyeket azzal vádoltak, hogy hamis információk terjesztését tették lehetővé a Recep Tayyip Erdogan török elnök belső körét érintő korrupciós botrányról. Maga Erdogan is többször élesen bírálta az internet és a közösségi oldalak működését. A török elnök tavaly "egy gyilkos kezében lévő késhez" hasonlította a Twittert.

A 2013 júniusában kirobbant kormányellenes tüntetések elleni erőszakos hatósági fellépés óta a kormány bírálói azzal vádolják Erdogant, hogy autoriter iszlamista rendszert épít ki az országban. Ugyanakkor szakértők elismerik, hogy a 2003 óta miniszterelnökként, majd tavaly augusztus óta államfőként hatalmon lévő Erdogan nagyban hozzájárult az életszínvonal emelkedéséhez Törökországban.