13 százalékkal nőtt az online kiskereskedelem

A hazai online kiskereskedelem forgalma mintegy 13 százalékkal, 230 milliárd forintra bővült tavaly a megelőző évhez képest, ezen belül a hat legfontosabb szektor árbevétele 14 százalékkal nőtt, mintegy 150 milliárd forint volt - derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös online kiskereskedelmi index (OKI) kutatásából.

Az adatok szerint a teljes e-kereskedelemben 22 millió tranzakció történt tavaly, ezen belül 13 millió a hat kiemelt szektorban.

A kiskereskedelemben egy vásárlásnál átlagosan 2500 forintot költenek a vevők, a teljes e-kereskedelemben 8400, a legfejlettebb hat szektorban pedig 12 ezer forintot.

Az online kiskereskedelmi index kutatás keddi budapesti bemutatóján Madar Norbert, a GKI Digital üzletág-vezetője elmondta: a szépség-egészség, a műszaki cikk, a számítástechnika, az otthon-kert, a játék-kultúra, valamint a ruházat-sport-divat-kiegészítő szektort 600 áruház bevonásával vizsgálták januárban, a válaszok a szektorokra reprezentatívak.

A hazai online kiskereskedelem árbevétele a teljes kiskereskedelmi forgalom 3,5-4 százalékát teszi ki, ugyanakkor a hat legnagyobb szektor teljes kiskereskedelmi forgalmából az internetes értékesítés már több mint 6 százalékos részesedést ér el - ismertette az üzletág-vezető. Az egyes termékkörök között azonban jelentős az eltérés, a számítástechnikai eszközök esetében az internetes értékesítés súlya már eléri a 32 százalékot - tette hozzá.

Az e-kereskedelem szerepének folyamatos növekedését jelzi, hogy míg a teljes kiskereskedelemben a vizsgált szektorok 8 százalékos éves növekedést mutattak, addig az online csatornákon ez az arány csaknem 14 százalékos. Továbbra is kiemelkedő a műszaki cikkek forgalma, amely mintegy 42 milliárd forint volt tavaly, a hat szektor által elért bevétel 27 százaléka ebben a szegmensben keletkezett.

Legdinamikusabban a szépség-egészség terület fejlődött 2014-ben, amely 17 milliárd forintos forgalmat generált az internetes értékesítésekből. Ezzel éves szinten a szektor 21 százalékos bővülést ért el, míg a teljes kiskereskedelemben 14 százalékkal nőtt a forgalma. A kutatás során az online kereskedelem szereplői tavaly a vártnál gyengébb őszi szezon után nagyon erős év végi időszakról számoltak be. Ugyanakkor a 2014-es ünnepi időszak a kereskedők véleménye szerint sokkal rövidebb periódusra koncentrálódott és később is kezdődött, mint egy évvel korábban.

Az értékesítésben az utolsó negyedév továbbra is meghatározó, a hat szektor internetes forgalmának 37 százaléka köthető az ünnepi időszakhoz. Ugyanez az arány a nem online kiskereskedelemben 30 százalék körüli volt.

Az idei év első negyedévére vonatkozó várakozások jellemzően továbbra is optimisták az online szektor kilátásait illetően, a magyar gazdaság helyzetét a kereskedők többsége továbbra is negatívan látja.

A GKI Digital a vizsgált területekre kapott egyenlegértékekből súlyozással képzi az online kiskereskedelmi indexet, amely párba állítható a GKI Gazdaságkutató kiskereskedelmi indexével. Az index célja, hogy értékével és változásának irányával jelezze a gazdaság, azon belül is a kereskedelem szereplőinek várakozásait, tapasztalatait.

GKI Digital Kft. 2013-ban jött létre, a GKI Gazdaságkutató Zrt. digitális területekkel kapcsolatos, piackutatásokra szakosodott leányvállalataként. Az Árukereső.hu ár-összehasonlító oldal, egyben online vásárlási kalauz, amely 2004 óta több millió vásárlásban segítette a felhasználókat és a boltokat. Látogatói jelenleg több mint 1700 webáruház 5,4 millió terméke közül válogathatnak az oldalon.