Ritka macskafajt kaptak lencsevégre Kínában

A ritka márványfoltos macskát sikerült lencsevégre kapniuk kutatóknak egy félreeső természetvédelmi területen Kína északnyugati Jünnan tartományában.

Ez az első alkalom, hogy az 1983-ban alapított Kaolikung Nemzeti Park szakembereinek fényképes bizonyítékot sikerült szerezni a veszélyeztetett állatról. A felfedezésről a park és a Kadoorie Conservation China számolt be.

A felvételeket 2014. október 1-jén és november 11-én készítették infravörös kamerákkal, amelyeket a rezervátum Tatang állomásán helyeztek ki. Vang Jinghsziang, a Kínai Tudományos Akadémia Kunming Zoológiai Intézete és Will Duckworth, a World Conservation Union szakembere erősítette meg, hogy a fotók ténylegesen márványfoltos macskát örökítettek meg.

Márványfoltos macska Kínában (Fotó: AFP)

Márványfoltos macska Kínában (Fotó: AFP)



Vang szerint a macska provinciabeli létezésének bizonyítékára először 1976-ban bukkantak néhány lelet képében, élő állatot azonban 1984-ben láttak utoljára. Elmondása szerint a fotók bizonyítják, hogy ma is megtalálható Jünnanban.

A márványfoltos macska (Pardofelis marmorata) a Nemzetközi Természetvédelmi Unió besorolása alapján sérülékeny faj. Leginkább Délkelet-Ázsiában, a Himalája lábánál és Borneón található meg.

Csen Pejlö, a Kadoorie Conservation China vezetője elmondta, úgy hiszik, jelenléte a nemzeti park biodiverzitásáról árulkodik és további ritka állatfajok felfedezésének lehetőségét jelzi.