Kína korlátozná gabonaimportját

Az évi 11 millió tonnás határt azért lehet érdemes meghúzni, mert csökkenteni kell a rekordszintre duzzadt állami készletet - érvel az ázsiai ország mezőgazdasági minisztériumának vezető közgazdásza. Az elmúlt napokban több kormányzati tisztségviselő is a behozatal korlátozásának szükségességéről beszélt.

Az évi 11 millió tonna import a tavalyi gabonabehozatal mintegy 43 százaléka. Kína a világ második legnagyobb kukoricafelhasználója. A terményből az állami készlet nagysága az ország éves fogyasztásának több mint a fele jelenleg. A rekordszintű gabonakészlet tárolását egyre nehezebb megoldani és a költségek is jelentősek. Az ázsiai ország tavaly összesen 19,3 millió tonna gabonát importált.

Kína azzal számol, hogy a következő öt évben évi 610 millió tonna körüli lesz a gabonatermés, 2020-ra - a szójababot is beleértve - a teljes belföldi gabonakereslet nagyjából 720 millió tonna lesz. Kínában tavaly a már 11. egymást követő évben nőtt a gabonatermés, ennek azonban nagy ára van: Kínára esik a világ műtrágya felhasználásának 35 százaléka, ami jelentősen szennyezi a környezetet, miközben veszélyes szintre emelkedett a víztartalékok felhasználása.