Teljesen átszervezik a CIA-t

Teljesen átszervezik az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA), a hangsúlyt a kibernetikai műveletekre és a digitális újítások azonnali alkalmazására helyezik - jelentette be pénteken John Brennan, a hivatal igazgatója.

Ez lesz a szervezet csaknem 70 éves történetében az egyik legjelentősebb átalakítás. Misszióközpontoknak nevezett új egységeket hoznak létre, amelyek meghatározott kihívásokra vagy földrajzi területekre koncentrálnak majd, mint például a fegyverek terjedésére Afrikában. A részlegvezetők jobban elszámoltathatók lesznek, és megszüntetik a hézagokat a kémkedésben, mert az a vád éri a hírszerzést, hogy bizonyos jelentős fejleményekre kevés rálátása van.

Az egyik új igazgatóság feladata az lesz, hogy növelje a CIA számítógépes kalózkodási képességét, egy másiké pedig, hogy integrálja a hivatal eszközei közé a legújabb technológiát.

Az átalakítás elhatározására annak nyomán jutott Brennan, hogy kilenc külső szakértő három hónapon át vizsgálta a igazgatási struktúrát, és azt, hogy melyek a gyenge pontok a szervezetben.

Már korábban elmondta az igazgató, hogy vannak olyan területek a globális hírszerzésben, amelyeket a CIA nem fed le, vagy azért, mert egy adott országban nincs jelen az amerikai diplomácia, vagy azért, mert azt az országrészt megszállták a terroristák. Ezenkívül gyakran nincs egyetlen ember sem a hivatalnál, akit felelőssé tehetne valamely kudarcért - mondta panaszkodva.