Varga: megkezdődött a károsult önkormányzatok kártalanítása

Megkezdődött a Buda Cash-ügy károsult önkormányzatainak kártalanítása, a pénz a jövő hét elején megérkezhet a helyhatóságokhoz - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a HírTV Magyarország élőben című műsorában pénteken este.

A tárcavezető közölte: már van olyan önkormányzat az érintett 67 közül, amelyhez megérkezett a támogatás. A nemzetgazdasági miniszter arra számít, hogy amelyik település még nem kapta meg, ahhoz is megérkezik a támogatás a jövő hét elején.

Szavai szerint az a legfontosabb, hogy az emberek a bérüket minél hamarabb megkapják. Azoknál az önkormányzatoknál, ahol nem volt más keret a bérek, segélyek kifizetésére, azoknál tudták a gyorssegélyt biztosítani - mondta.

A teljes kárösszeg több mint 3 milliárd forint, ennek a rendezése csak később történhet meg - jelezte Varga Mihály.

9 százalékos adókulcs a cél

A műsorban a miniszter arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a nullát nevezte a jövedelemadó ideális kulcsának, és ez mikorra válhat reálissá, azt felelte: a magyar gazdaság teljesítménye ambiciózussá tehet ilyen célokat is, de kétségét fejezte ki, hogy ez a következő években megtörténjen. Hozzátette: a személyi jövedelemadóból évente nagyjából 1500 milliárd forint folyik be a költségvetésbe, ezt a költségvetés nem tud nélkülözni. Azt reálisnak nevezte, hogy a ciklus végére a mostani 16 százalékos kulcs helyett egyszámjegyű kulcs legyen az adórendszerben. "Tehát a 9 százalékot meg lehet célozni" - fogalmazott, hozzátéve: ebben az esetben is 480-500 milliárd forint esne ki az adórendszer bevételi oldalán. Varga Mihály kitért arra, hogy az online pénztárgépek bevezetésével tisztul a gazdaság, a rendszer beüzemelt, több mint 180 ezer kereskedő használja a pénztárgépeket. Ebből 2014-ben 250 milliárd forinttal több folyt be a költségvetésbe, az ekáer bevezetéséből pedig 60 milliárd pluszbevétel jöhet idén.

Arra a kérdésre, hogy ha ennyi pluszbevétele van a költségvetésnek, a reklámadóra nincs szükség, leszögezte: az adóra szükség van, a költségvetésben számoltak a mintegy 6,6 milliárd forintos bevétellel, ami reklámpiac méretéhez képest elenyésző összeg. Közölte: a reklámadót most készítik elő, még vizsgálják a többsávossá tételének a kérdését, ezt a rendszert érdemes lenne fenntartani szerinte.

A KSH pénteken közzétett GDP-adataira reagálva kitért arra: az adatok szerint a kormány stratégiája, hogy az országot európai és régiós termelési központtá tegye, mindenképpen helyes volt. A legutóbbi negyedéves növekedési adatok azt mutatják, hogy nem csak a járműipar, hanem a feldolgozóipar, az elektronikai ipar, a gyógyszeripar, az élelmiszeripar is hozzájárul a növekedéshez. Szerinte csak olyan termelési kapacitások kiépítésében érdemes gondolkodni, amiben átfedés van, a termelő munkahelyek létrehozása a legfontosabb cél. Hogy ez melyik ágazatban lesz domináns, azt részletkérdésnek nevezte.

Varga Mihály közölte: a kormány 2015-ben továbbra is növekedéssel számol, a JP Morgan a magyar állampapírokat vásárlását javasolja. A hitelminősítőknek értékelni kell a gazdaság elmúlt egyéves teljesítményét, "ha csak pusztán a számok és a teljesítmény alapján hoznak döntést, akkor mindenképpen kijár nekünk egy felminősítés" - fogalmazott Varga Mihály