Szijjártó: Jön a déli nyitás

Miután Kelet felé már sikeresen kinyitottuk az ajtókat a gazdaság szereplői előtt, tovább kell lépnie a külgazdasági fókuszú magyar külpolitikának - mondta a tárcavezető, aki az M1 reggeli műsorában beszélt az amerikai beruházásokról, az intenzívebb magyar szerepvállalásról az Iszlám Állam elleni nyugati koalíció munkájában és Wilhelm Fruzsina ügyéről is.

Három és fél milliárd forintos beruházással 420 új munkahelyet hoz létre a Harman amerikai hangtechnikagyártó cég. Az M1 péntek reggeli műsorában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt hangoztatta, az elmúlt néhány hétben ez a harmadik olyan amerikai beruházás, amelyet az amerikai nagykövet asszonnyal közösen tudtak bejelenteni. Elmondta azt is, hogy a Harman jelen van már Székesfehérváron gyártókapacitással, most pedig Pécsen épít új gyárat.

Meglódult a magyar kivitel az Egyesült Államokba

A 3,5 milliárdos beruházással, amelyhez a magyar kormány 750 millió forintos támogatást adott, 90 ezer fölé nő az amerikai cégek által foglalkoztatott magyar emberek száma, az amerikai beruházások értéke pedig meghaladta a 9 milliárd dollárt, nem véletlen tehát, hogy amerikai vállalatokkal született a legtöbb stratégiai megállapodás – hangoztatta a tárcavezető. Felhívta a figyelmet arra is, soha nem volt akkora az exportunk az Egyesült Államokba, mint tavaly, amikor 20 százalékkal, majdnem 4 milliárd dollárra bővült. Ez a 2013-as 34 százalékos bővülés után azt jelzi, hogy a magyar termékek és szolgáltatások az Egyesült Államok nyitott piacán szembeötlően sikeresek.

Aktívabb magyar katonai szerepvállalás

Szijjártó Péter komoly elmozdulást lát a magyar-amerikai politikai kapcsolatokban is. Megjött az Egyesült Államok felkérése, hogy Magyarország az eddiginél magasabb szinten vegyen részt az Iszlám Állam elleni nyugati koalíció munkájában. A Közel-Kelet destabilizációja súlyos fenyegetés Európára, az az esztelen öldöklés pedig, amely ott zajlik, ellentétben áll minden olyan értékrenddel, amelyet mi tisztelünk, a nyugati értékközösséghez való tartozás pedig súlyos kötelezettségekkel is jár, a cselekedetek szintjén is – hangoztatta a miniszter.

Konszenzus kell

A megnövekedő magyar szerepvállalással kapcsolatos lépéseket a KKM koordinálja, amelynek vezetője hétfőre már össze is hívta az illetékes munkacsoportot, kedd reggelre pedig a parlamentben képviselettel rendelkező pártokat, hogy megtárgyalják a teendőket. Emlékeztetett arra is, hogy a magyar katonák komoly afganisztáni tapasztalatokkal rendelkeznek, így az Irak északi részére tervezett leendő kiképző bázisok biztosításában is hasznosan részt tudnának részt venni. 100-150 katona kiküldéséről lehet szó – tette hozzá Szijjártó Péter, hangsúlyozva, hogy kétharmados döntésről van szó, így mindenképp szükség van a konszenzusra.

Mindent megteszünk Fruzsináért

Szijjártó Péter az M1 reggeli műsorában beszámolt arról is, hogy Rigában, az EU külügyminiszterek tanácskozásán találkozik majd svéd kollégájával, akivel biztosan egyeztet majd a Svédországban élő fogyatékos magyar kislány ügyében is. (A Malmőben, a nagynénjénél élő, Magyarországon rokonokkal nem rendelkező Wilhelm Fruzsinára kiutasítás várhat.) A tárcavezető elmondta, hogy már csütörtök késő este beszélt telefonon a svéd diplomácia irányítójával, arra kérte, Svédország legyen méltányos ebben az ügyben, a legemberibb megoldás ugyanis az lenne, ha a kislány családban maradhatna, erre pedig csak Svédországban van lehetőség. A svéd tárcavezető azt mondta, nem avatkozhat be személyesen az eljárás menetébe, de, mint kiderült, van még egy jogi lehetőség, amelynek kihasználásáért a magyar diplomácia mindent meg is tesz.

A keleti után déli nyitás

A déli nyitásról szólva Szijjártó Péter azt mondta, miután Keletre már sikeresen megnyitottuk az ajtókat a gazdaság szereplői előtt, tovább kell lépnie a külgazdasági fókuszú magyar külpolitikának. Ezért július 1-jei időponttal a déli nyitás stratégia elindítását javasolta a miniszterelnöknek, ő ezt el is fogadta, és a végrehajtására utasított. Az új stratégia középpontjában az afrikai és a latin-amerikai jelenlétünk növelése, az együttműködés fejlesztése áll majd, nagykövetségeket és hat kereskedőházat nyitunk ebben a két térségben.