OTP: majdnem 11 milliárdos adózott nyereség az utolsó negyedben

A bankcsoport a tavalyi utolsó negyedévben 10,928 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, ami felülmúlja az elemzői várakozásokat, és több mint 7,5-szerese az előző év azonos időszaki nyereségnek, 2014 egészében azonban 102,258 milliárd forintos veszteséget szenvedett el az OTP, a 2013-as, 64 milliárdot meghaladó plusz után.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján péntek hajnalban közzétett, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti jelentésből kiderül, hogy az OTP csoport konszolidált korrigált adózott nyeresége 4 százalékkal, 10,230 milliárd forintra csökkent 2014 utolsó negyedévében, az év egészében pedig - csaknem 20 százalékos éves csökkenéssel - 118,014 milliárd forint volt. 2014-ben továbbra is fennmaradt, sőt erősödött az a kettősség, amelyet egyrészről javuló makrogazdasági mutatók és banküzemi tevékenység jellemez Kelet-Közép-Európában, másrészről romló kilátások és teljesítmény Ukrajnában és Oroszországban - emeli ki a bank.

A konszolidált számviteli veszteség éves, 260 százalékos csökkenését az OTP csoport négy tényezővel magyarázza: egyrészt a magyarországi fogyasztói hitelszerződésekkel kapcsolatos jogszabályi változásokkal, az ukrán működéssel kapcsolatos tételekkel, emellett a pénzügyi szervezeteket terhelő - döntően magyar, kisebb részben szlovák - banki különadó 30,2 milliárd forintos negatív hatásával, negyedrészt pedig a Banco Popolare Croatia akvizícióval kapcsolatos tételekkel.

A magyar szabályozói környezet változásával kapcsolatban az OTP Bank felidézi, hogy 2014-ben négy törvény elfogadásával jogi értelemben lezárult a devizahitelekkel, és tágabb értelemben a fogyasztói hitelekkel kapcsolatban évek óta meglévő bizonytalanság. Bár ezek a törvények "szektor szinten jelentős terhet róttak a bankokra az elszámoltatás keretein belül, illetve negatívan érintik jövőbeli bevételeiket", a rendszerből kikerült egy olyan kockázati faktor, amely az elmúlt években folyamatos feszültséget generált és hátráltatta a bankrendszer kiszámíthatóbb, egészségesebb működését - vélekedik az OTP.

A konszolidált korrigált adózott nyereség tavalyi, 19 százalékos csökkenése elsősorban a 7 százalékkal, 414, 534 milliárd forintra mérséklődő működési eredménnyel magyarázható, míg a kockázati költségek 1 százalékkal haladták meg az előző évit. A 10,230 milliárd forintos negyedik negyedévi korrigált eredmény előző negyedévhez képest 69 százalékos visszaesése elsősorban a kockázati költségek megugrásának, valamint a működési eredmény 18 százalékos visszaesésének a következménye.

A konszolidált bevétel egyedi tételek nélkül csökkent tavaly: 826,1 milliárd forintos nagysága 4 százalékos mérséklődést jelent. Ezen belül a nettó kamateredmény 3 százalékkal 636,172 milliárd forintra csökkent: némileg mérséklődött a magyar, jelentősen visszaesett az orosz és ukrán, ugyanakkor bővült a bolgár, illetve az összes kisebb leánybanki nettó kamateredmény. Az orosz és ukrán nettó kamateredmény csökkenése jelentős mértékben az árfolyamhatással magyarázható, rubelben az orosz kamateredmény 1 százalékkal csökkent, hrivnyában az ukrán kamateredmény 16 százalékkal nőtt.

Az OTP csoport nettó díj- és jutalékbevétele 2 százalékkal javult 2014-ben, így csaknem 170 milliárd forintot tett ki. Az egyéb nettó nem kamatjellegű bevételek kevesebb, mint felére, 20,309 milliárd forintra csökkentek éves szinten. A jelentés szerint főként a negyedik negyedévben volt jelentős az egyéb bevételek visszaesése, abszolút összegben 13,6 milliárd forint.

A magyarországi tevékenységet összefogó OTP Core egyéb bevételeinek csökkenése ebből mintegy 3,7 milliárd forintot tett ki, ami mögött többek között a magyarországi deviza jelzáloghitelekhez kapcsolódó jogszabályi változások kapcsán elszámolt átértékelési eredmény áll - derül ki a jelentésből.

Az éves konszolidált korrigált eredményben jelentősen átrendeződtek az egyedi teljesítmények: egyrészt a számottevő ukrán és orosz veszteség miatt a külföldi leánybankok eredmény hozzájárulása összességében negatív volt (milliárd forintban 2013: +25, 2014: -20,8). Az OTP Core korrigált adózott eredménye 137 milliárd forint volt, a 20 százalékos éves javulás elsősorban a kockázati költségek mérséklődésével magyarázható.

A külföldi csoporttagok közül kiemelkedő teljesítményt nyújtott a DSK Bank (Bulgária), 39 milliárd forintot meghaladó eredménye 2013-hoz képest 30 százalékos javulást tükröz. Kedvező fejlemény, hogy valamennyi kisebb leánybank pozitív eredményt ért el, összesen 1,3 milliárd forintot, szemben a bázisidőszak 13,1 milliárd forintos negatív eredményével. Ugyanakkor az orosz leánybank az akvizíció óta először lett veszteséges (-14,5 milliárd forint), míg az ukrán leánybank a krími, illetve donyecki és luganszki korrekciós tételek nélkül 43 milliárd forintos veszteséget szenvedett el, azzal együtt a teljes veszteség közel 77 milliárd forint volt. A bankcsoport mérlegfőösszege 6 százalékkal, 10 971,052 milliárd forintra emelkedett 2014-ben.

2014 pozitív fejleményének nevezi a bank, hogy a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya éves szinten 0,4 százalékponttal 19,3 százalékra csökkent, ami mögött leírások és értékesítések állnak. Az OTP részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik, a papír záróára csütörtökön 4179 forint volt, 21 forinttal alacsonyabb az előző napinál. Az elmúlt egy évben az OTP részvények legmagasabb árfolyama 4970, a legalacsonyabb pedig 3390 forint volt.