Németh Zsolt: Új európai biztonsági stratégiát dolgoz ki az EU

Új európai biztonsági stratégiát dolgoz ki az Európai Unió, amelyet Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Tanács júniusi ülésén terjeszt a tagállamok képviselői elé - mondta pénteken az MTI-nek telefonon Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, miután Rigában részt vett az EU-tagországok parlamentjeiben működő külügyi bizottságok elnökeinek ülésén.

Az EU soros elnökséget betöltő Lettország fővárosában, Rigában tartott ülésen Mogherini számolt be arról, hogy sürgetővé vált egy új európai biztonsági stratégia kidolgozása, mivel Európa elmúlt huszonöt évéhez képest 2015-ben a kontinens biztonsága megkérdőjeleződött. Legutóbb 2003-ban fogadtak el hasonló stratégiát.

Az ukrajnai válsággal kapcsolatban Németh Zsolt az MTI kérdésére elmondta, a február 12-i minszki megállapodás végrehajtása tekintetében pozitív tendenciának tekinthető és üdvözlendő fejlemény, hogy az elmúlt időszakban érzékelhetően alábbhagytak a tűzszünetet sértő incidensek Kelet-Ukrajnában. Ugyanakkor hozzátette, aggodalomra ad okot, hogy ezek nem szűntek meg teljesen, és néhány területen - különösen a Fekete-tenger partvidékén fekvő Mariupol térségében - továbbra is fennállnak.

A külügyi bizottság elnöke úgy nyilatkozott, a minszki megállapodások betartása előfeltétele annak, hogy Brüsszel ne alkalmazzon újabb és szigorúbb szankciókat Oroszországgal szemben. Németh Zsolt örvendetesnek tartotta azt, hogy az ukrán parlament az elmúlt napokban a decentralizációt jelentős mértékben szolgáló közigazgatási reformot tartalmazó törvényt fogadott el.

A pénteki rigai üléssel kapcsolatban a külügyi bizottság elnöke elmondta, az európai biztonsági helyzet második meghatározó tényezője a keleti szomszédságpolitika és annak válsága. Úgy vélte, e tekintetben kulcsfontosságú lesz az uniós Keleti Partnerség programról májusban Rigában rendezendő csúcstalálkozó. Németh Zsolt kezdeményezésére a pénteki konferencián elfogadott zárónyilatkozat rögzítette egyebek mellett azt, hogy a Keleti Partnerség azon országai számára, amelyek ezzel élni kívánnak, európai perspektívát - az EU-tagság perspektíváját - kell biztosítani. Hozzátette, Brüsszel a Keleti Partnerség keretében mérlegeli például Fehéroroszország számára a vízumkönnyítést és a vízumliberalizációt.

A rigai tanácskozáson elhangzottak alapján Németh Zsolt kifejtette, a megkérdőjeleződött európai biztonság harmadik nagyon fontos viszonylata az Iszlám Állam és az iszlám radikalizmus jelenségében gyökerezik. Ez rendkívül komoly veszélyt jelent Európa biztonságára és jövőjére is, ezért rövid távon nélkülözhetetlen, hogy szárazföldi és katonai ellenállásba ütközzön. Emiatt a külügyi bizottság elnöke úgy vélte, Magyarországnak is mérlegelnie kell, hogy részt vegyen-e ebben saját eszközeivel.