Két egykori fegyőr kapott letöltendőt

Nem jogerősen, letöltendő börtönbüntetésre ítélt két, egykor fegyőrként dolgozó férfit testi sértés bűntette, valamint önbíráskodás bűntettének kísérlete miatt pénteken a Kecskeméti Törvényszék.

H. Tamást 4 év 4 hónap, M. Arnoldot 3 év 2 hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtott Fodor Endre tanácsvezető bíró, mert a vádlottak súlyosan bántalmaztak egy juhászt, akit egy traktor ellopásában való közreműködéssel gyanúsítottak, megalapozatlanul. A két férfi büntetése kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadlábra.

A harmadrendű vádlottat, H. Józsefet - az elsőrendű vádlott apját - 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte e törvényszék, annak végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

Az elsőrendű és a másodrendű vádlott - akik az elkövetés idején büntetés-végrehajtási őrök voltak - 2012. augusztus 3-án a Solt külterületén lévő erdőben felkeresték a juhokat legeltető sértettet, és felelősségre vonták egy traktor eltűnésével kapcsolatban. Az ellopott jármű az elsőrendű vádlott apjának, a harmadrendű vádlottnak a tulajdona volt.

A két férfi követelte, hogy a sértett a traktorért, illetve az eltulajdonításban való részvételért kapott pénzt és a mobiltelefonját adja át nekik. A sértett tagadta, hogy bármilyen köze lehet a traktor eltulajdonításához. A két férfi a sértettet megverte, majd levetkőztette, és a ruháját átkutatta. Ezután egy fához vonszolták, a harmadrendű vádlott autójából elővettek egy kötelet, és azt a nyakába hurkolták. A kötelet a fa ágán áthúzva megfeszítették és akasztással fenyegették a juhászt. A vádlottak a súlyosan sérült férfit ezután magára hagyták.

A járásképtelen sértett egy több száz méterre lévő házhoz kúszott, onnan mentőt hívtak hozzá, majd kórházba vitték. A sértettnek 12 bordája eltört, valamint tüdőzúzódást szenvedett, ami közvetlen életveszélyes állapotot idézett elő.

Az állampusztai büntetés-végrehajtási intézetben dolgozó két fegyőrt leszerelték.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosításért nyújt be fellebbezést mindhárom vádlott esetében. A vádlottak és védőik elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért nyújtanak be fellebbezést. A per másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.