Állandó rendőri jelenlét - harmadával kevesebb bűncselekmény

Folytatódik az a rendőrségi program, amelynek az a célja, hogy olyan településeken is állandó rendőri jelenlét legyen, amelyeken egyébként nincs külön kapitányság. Tavaly július óta tart ez az akció, és az országos kapitány szerint olyannyira kedvezőek a tapasztalatok, hogy folytatják ezt a gyakorlatot. Vannak olyan helyek, ahol harmadával csökkent az utcákon elkövetett bűncselekmények száma.

Martonvásáron a húsz kilométerre lévő gárdonyi kapitányság látja el az állandó rendőri jelenlétből adódó feladatokat csakúgy, mint a kapitányság illetékességi területéhez tartozó, további 13 településen. A program sikerét jelzi, hogy nyolc hónap alatt 30 százalékkal sikerült visszaszorítani a közterületeken elkövetett bűncselekmények számát.

„A martonvásáriaknak régi igénye volt, kérése volt a rendőrséghez, hogy jelenjenek meg rendőrök a köztéren, legyenek olyan rendőreink, akikkel szót lehet váltani, akiknek el lehet mondani, hogy mi a gond " – fogalmazta meg Szabó Tibor polgármester.

Sági János gárdonyi rendőrkapitány szerint a program előnye az, hogy az állandó rendőri jelenlét következtében első kézből szereznek információt a helybeliek problémáiról, illetve személyesen is meg tudják szólítani őket.

Papp Károly országos rendőr-főkapitány a Híradónak úgy nyilatkozott, hogy a program kedvezően befolyásolta az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét. „A köszönőlevelek, azok a közgyűlési beszámolók, ahol a rendőri vezetők megjelentek, illetve amit a rendőri vezetők kaptak, mindenképpen arra ösztönöztek bennünket, hogy ezt a programot tovább kell vinni ebben az évben is" - indokolta meg Papp Károly.

A programban a rendőrök havonta 208 ezer órával több időt töltenek a közterületeken. Ennek bér-, üzemanyag- és a járművek karbantartási költsége az idén 1,8 milliárd forint, amit a rendőrség a saját költségvetéséből gazdálkodik ki.