Áder: az MSZP elutasította a takarékszövetkezeti törvényt

Az államfő levélben válaszolt az ellenzéki pártnak, amely szerint aktív szerepet játszott a Buda-Cash érdekeltségi körébe tartozó bankcsoport létrejöttében, amikor nem írta alá a jogszabályt, hanem visszaküldte azt a parlamentnek.

Áder János sajnálatát fejezi ki az MSZP elnökének amiatt, hogy egy olyan törvény visszaküldését kérik rajta számon a szocialisták, amelyet az MSZP a parlamenti szavazáson testületileg utasított el. A köztársasági elnök erről pénteken levelet írt Tóbiás Józsefnek, az MSZP elnökének. A levelet az államfői hivatal juttatta el az MTI-nek.

Áder János ebben hangsúlyozza, a törvény elfogadását követően közel száz takarékszövetkezet fordult kifogásaival, észrevételeivel, javaslataival a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz, kérve, hogy a törvényt megfontolásra küldje vissza az Országgyűlésnek. Leszögezte többek között azt is, hogy a takarékszövetkezetek bankká való átalakulásának lehetősége és feltételei már a törvénytervezet szövegében is adottak voltak. Arra kéri Tóbiás Józsefet, hogy ezekről a tényekről adjon tájékoztatást azoknak, "akik esetleges tájékozatlanságukkal könnyen sodorhatják kellemetlen helyzetbe" az általa vezetett pártot.

Az MSZP csütörtökön tartott sajtótájékoztatót arról, hogy szerintük Áder János köztársasági elnök is aktív szerepet játszott a Buda-Cash érdekeltségi körébe tartozó bankcsoport létrejöttében azzal, hogy 2013-ban nem írta alá a takarékszövetkezeti törvényt, hanem visszaküldte azt a parlamentnek. Arra szólították fel az államfőt, hogy tisztázza szerepét az ügyben.

Az államfő levelét itt olvashatja:

Tóbiás József pártelnök úr
Magyar Szocialista Párt
Budapest
Széchenyi rkp. 19.
1055
Tisztelt Pártelnök Úr!
Szívből sajnálom, hogy az Ön egyik párttársa egy olyan törvény visszaküldését kérte rajtam számon, amit az MSZP testületileg utasított el a parlamentben.
Az esetet azért is tartom különösen sajnálatosnak, mert az Ön eddigi megnyilvánulásaiból világos volt számomra, hogy Ön is tisztában van azzal, hogy Magyarország mindenkori köztársasági elnökének nem feladata a pártpolitikai vitákban részt venni, mint ahogy nem tiszte az sem, hogy pártpolitikai indíttatású nyilatkozatokat kommentáljon.
Magam sem kívánok ettől eltérni. A Buda-Cash ügyének társadalmi súlyára való tekintettel azonban arra kérem, ismertesse az alábbi tényeket mindazokkal, akik esetleges tájékozatlanságukkal könnyen sodorhatják kellemetlen helyzetbe az Ön által vezetett pártot.
1. A takarékszövetkezeti törvényt az MSZP frakciója testületileg elutasította.
2. A törvény elfogadását követően közel száz takarékszövetkezet fordult kifogásaival, észrevételeivel, javaslataival a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz, kérve, hogy a törvényt megfontolásra küldjem vissza az Országgyűlésnek.
3. A törvényt - mint minden más alkalommal - a rendelkezésre álló rövid idő ellenére is a lehető legalaposabb vizsgálatnak vetettem alá, melynek során munkatársaim számos szakemberrel konzultáltak. A vizsgálat során egyértelművé vált, hogy a felmerült kifogások egy része jogosnak tekinthető, így a szövetkezeti törvényt megfontolásra visszaküldtem az Országgyűlésnek.
4. A visszaküldéssel egy időben világossá tettem érveimet és indokaimat, amiket az MSZP egyetlen politikusa sem kifogásolt.
5. A takarékszövetkezetek bankká való átalakulásának lehetősége és feltételei már a törvénytervezet szövegében is adottak voltak. Az újbóli országgyűlési tárgyalás ezen nem változtatott. Maga az átalakulás pedig egyetlen takarékszövetkezet esetében sem múlhatott azon, hogy azok kezdeményezik-e bankká alakulásukat, hiszen az átalakuláshoz szükséges feltételek meglétét az erre hivatott állami szerveknek minden esetben alaposan meg kellett vizsgálniuk.
6. A Buda-Cash ügye semmilyen összefüggésben nem lehet a hitelintézeti törvénnyel, hiszen Magyarországon ma már mindenki tudja, hogy az ügy szálai több mint 10 évre nyúlnak vissza.
Tisztelt Pártelnök Úr!
Köztársasági elnökként nemzetünk egységének megjelenítése, valamint a magyar érdekek és értékek képviselete mellett az Országgyűlés által elfogadott törvények alkotmányos vizsgálatát is olyan kötelezettségnek tekintem, amelyben semmi és senki sem ingathat meg, bárki, bármilyen indokból is érezzen késztetést erre. Elnöki eskümet követően többször is megerősítettem: ha száz jó törvényt kapok az Országgyűléstől, mind a százat aláírom, ha száz rosszat, mind a százat visszaküldöm. Ehhez tartom magam.
Ezúton is biztosítani kívánom Önt arról, hogy a józan, alkotmányos szemlélet megerősítésében továbbra is számítok az Ön és az Ön által vezetett párt mindazon politikusainak a támogatására, akik átérzik azt a senki másra át nem hárítható felelősséget, amit minden más politikushoz hasonlóan közállapotaink és közbeszédünk minősége iránt viselnek.
Budapest, 2015. március 6.
Tisztelettel üdvözli
Áder János

Kapcsolódó tartalom