Vakondokok segítik a dán régészeket

A dániai Viborg Múzeum régészei vakondokokat is alkalmaznak egy régészeti lelőhely feltárására.

Az apró üregásók hátrahagyják jól árulkodó túrásaikat a Viborgtól délre elterülő ásatási helyszínen, amelyeket aztán a kutatók átfésülnek, felhoztak-e valamilyen töredéket az állatok.

Amikor a múzeum először fordult kérésével a dán kulturális hatóságokhoz, a szakemberek azt hitték, viccelnek - írja a Copenhagen Post. Nem sokkal később rájöttek, a múzeum nemcsak komolyan gondolja kérését, hanem az ötlet teljesen újszerű módja a történelmi lelőhely feltárásának, miközben csökken vele a romok károsításának kockázata.

Vakondok (Fotó: AFP)

Vakondok (Fotó: AFP)



Jesper Hjermind, a múzeum régésze a Postnak elmondta, a módszer egyszerű, de működik. Magyarázata szerint, amikor megnövekszik a töredékek száma a vakondtúrásokban, valószínű, hogy a közelben épületet rejt a föld. A leletek adatbázisba mentése később segédkezet nyújt a potenciális épület pozíciójának leszűkítésében.

Hjermind a szokatlan módszert „vakondológiá"-nak nevezte el, hozzátéve, az eljárás legnagyobb előnye, hogy semmit sem károsítanak a régészeti lelőhelyeken a fontos információk kinyerése közben.

A módszert már brit kutatók is bevetették 2013-ban egy angliai római erőd lelőhelyén. Több tucat önkéntes vizsgálta át a helyszínen a vakondtúrásokat. Bár a régészeti ásatások a területen tiltottak, a vakondokok rengeteg tárgyi leletet, többek között egy dekoratív bronz delfint is napvilágra hoztak.