Újabb erős havazás az Egyesült Államokban

Új-Mexikótól Új-Angliáig havazást jelentett csütörtökön az amerikai meteorológiai szolgálat.

Kilencvennégy millióan laknak azokon a területeken, amelyekre vonatkozóan valamilyen szintű viharkészültséget rendeltek el. Az érintett nagyvárosok közé tartozik Little Rock, Memphis, Louisville, Pittsburgh, Philadelphia, New York és Washington.

Az amerikai fővárosban, ahol 12-20 centiméter havat várnak, tanítási szünetet rendeltek el, és zárva maradtak a szövetségi hivatalok is. Hasonlóképpen hószünetet rendeltek el New Jersey, Dél-Karolina és Tennessee állam tanintézeteiben is.

Kentucky állam egyes részein több mint félméteres a hóréteg, ami miatt Steve Beshear kormányzó kevesebb mint egy hónap leforgása alatt másodszor is szükségállapotot hirdetett ki. Itt az I-65-ös autópályán a nemzeti gárda egységeit kellett bevetni, hogy kiszabadítsák több mint 200 hóban rekedt gépjármű vezetőit. Sokan közülük 12 órán át vesztegeltek az úton.

Arkansas, Illinois, Indiana és Ohio államban egyes helyeken több mint 28 centiméter hó esett.

Az időjárási viszonyok miatt csütörtökön több mint 3400 repülőjáratot töröltek az Egyesült Államokban, a legtöbbet New York és Philadelphia környékén.

A New York-i LaGuardia repülőtéren egy utasszállító repülőgép csütörtökön kicsúszott a leszállópályáról. A tűzoltóság szerint a balesetnek huszonnégy sérültje volt, de egyikük állapota sem életveszélyes. A Delta légitársaság 1086-os járata Atlantából érkezett, fedélzetén 125 utassal és ötfőnyi személyzettel. A repülőgép orra átszakított egy drótkerítést a repülőtéren.

Az utasokat leszállították a gépről, amelyből szivárgott az üzemanyag. A LaGuardia repülőtér forgalmát leállították.

Bostonban, ahol az év folyamán csütörtök reggelig 268,5 centiméter hó hullott, a mostani csapadék csak enyhébb havazást hoz. A város által kilenc éve tartott abszolút rekord 273,3 centiméter.