Új majomfajt fedeztek fel Amazóniában

Egy kutatócsapat a kabócamajmok új fajára bukkant Brazíliában.

A kabócamajmok Dél-Amerikában megtalálható újvilági majmok. A fán élő főemlősöknek hosszú, puha szőrük van, monogám párokból és utódjukból álló kisebb családokban élnek. Gyakran megfigyelhető, amint pihenés vagy alvás közben farkukat egymásba fonják.

2011-ben Julio César Dalponte szokatlan küllemű kabócamajmot szúrt ki a Roosevelt-folyó keleti partján: színe egyik ismert fajéval sem egyezett. Ezért a Conservation Leadership Programme támogatta kutatócsapat visszament a helyszínre, hogy több információt szerezzen, amellyel hivatalosan is leírhatja az újnak hitt fajt.

Számos expedíció során eme szokatlan majmok több csoportját figyelték meg. Okker oldalszakálluk, világos narancsszínű farkuk és világosszürke homloksávjuk megkülönbözteti őket a nemnek addig ismert fajaitól. A morfológiai különbségekre támaszkodva hivatalosan is új fajként tudták leírni, a Callicebus miltoni nevet kapta Milton Thiago de Mello ismert brazil főemlőskutató után.

Kabócamajom. (Fotó: AFP)

Illusztráció - Kabócamajom. (Fotó: AFP)



A Brazíliában, az Amazonastól délre, sík vidéki esőerdő apró területén fellelt faj ideje nagy részét a fák felső régiójában tölti, gyümölcsökkel táplálkozik. Szoros rokonaihoz hasonlóan egy összetartozó párból és utódjukból álló apró csoportokban él, melyek territoriálisak, figyelmeztető hangokkal tartják sakkban a behatolókat. Különösképpen a kora reggeli órákban és az esős évszak idején hangosak.

Mivel nem tudnak úszni vagy áthatolni a hegyvidékes terepen, életterük eme kis régióra korlátozódik, amelyet több folyam és hegy zár körbe. Eme kicsi lakókörzet miatt veszélyeztethetik az emberi tevékenységek, különösen, mivel az érintett régiónak csak egynegyede védett.

Az erdőirtás mértéke igen nagy a területen, és erdőtüzek is fenyegetik őket. Mindehhez hozzájárul a brazil kormány jelenleg is folyó fejlesztési programja, amelynek során új vízerőműveket építenek, és kibővítik az útrendszert az Amazonas-régión keresztül.

Az eredményekről a Papéis Avulsos de Zoologia folyóirat számolt be.