Rába ülésalkatrészek kerülnek az új Suzuki Vitarába

Gyarapítja a Suzuki számára szállított termékeinek körét a Rába Járműipari Kft., miután mintegy 2 milliárd forint értékű üzleti megállapodást kötött erről a Suzukival - tájékoztatta a győri székhelyű vállalat csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint március 5-től hat éven át a Rábánál varrják a Suzuki Vitara üléshuzatát és fejtámláját, préselik az ülőlapot,  hegesztik az ülésvázakat. A cég móri gyára egyébként évek óta szállít alkatrészeket a japán autógyártónak.

A beszállítói szerződés a Vitara teljes életciklusára biztosítja a Rába számára a gyártási jogokat, így a vállalat már három Suzuki modellt lát el termékeivel.
A Rába Járműipari Kft. a Rába Járműipari Holding Nyrt. része, amely 47,9 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el 2014-ben, ami 0,9 százalékkal magasabb az előző évinél, 852 millió forintos eredménye viszont elmaradt a 2013-ban elért 2,67 milliárd forinttól.

Orbán Viktor miniszterelnök és Szuzuki Oszamu, a japán autógyár tulajdonosa közösen indította el a Suzuki esztergomi gyárában az új Vitara sorozatgyártását csütörtökön. A modellt csak Esztergomban gyártják, innen exportálják a vállalat összes piacára.

A gyár sajtóközleménye szerint a Magyar Suzuki 70 ezer Vitara előállítását tervezi a gyártás első évében. A modellt innen exportálják hetven országba, de három éven belül további harminc ország piacán szeretnének megjelenni. A Magyar Suzuki 2015-ben körülbelül 165 ezer gépkocsi gyártásával számol.

Az új Suzuki Vitara a modell sorozatgyártásának indulása alkalmából rendezett ünnepségen a Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyárában 2015. március 5-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az új Suzuki Vitara a modell sorozatgyártásának indulása alkalmából rendezett ünnepségen a Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyárában 2015. március 5-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd