Putyin elszigetelésére szólított fel Kaszparov

Vlagyimir Putyin orosz elnök elszigeteltségének fokozására és Ukrajna felfegyverzésére szólította fel az Egyesült Államokat és a nemzetközi közösséget Garri Kaszparov orosz ellenzéki személyiség, volt sakkvilágbajnok az amerikai szenátus meghallgatásán.

"Egy rákos daganattal nem lehet tárgyalni. Putyint és elitjét ki kell metszeni, mint egy rákos daganatot" - jelentette ki az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Kaszparov az amerikai kongresszus felsőházának szerdai meghallgatásán.

A hivatalosan "a kelet-európai orosz agresszióról" szóló meghallgatásra öt nappal azután került sor, hogy Borisz Nyemcov egykori orosz miniszterelnök-helyettest meggyilkolták Moszkva központjában. A Putyin heves bírálójának számító ellenzéki vezető ennek kapcsán közölte: "Borisz Nyemcovot azért ölték meg, mert megölhették. Putyin és elitje úgy gondolja, hogy a hatalomban eltöltött tizenöt év után bármit megtehetnek, nincsenek többé határok".

Kaszparov elmondta, hogy a Nyugatnak már tíz évvel ezelőtt fel kellett volna hagynia a "nyitottság politikájával, amikor Putyin megmutatta igazi arcát". "Oroszország csak Putyin távozása után lehet olyan teljesen szabad, erős és független állam, amilyenről Borisz Nyemcov álmodott" - fogalmazott az 51 éves ellenzéki.

A volt sakkvilágbajnok annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy az ukrán válság kirobbanása az oroszországi "rendőrállam" természetes következménye. Kaszparov emellett arra figyelmeztetett, hogy a lehető leghamarabb meg kell kezdeni a fegyverszállításokat Kijevnek.

Barack Obama amerikai elnök február 10-én jelentette be, hogy az amerikai fegyverszállítás Ukrajnának lehetséges lépés abban az esetben, ha kudarcot vallanának a válság rendezését célzó diplomáciai erőfeszítések. Meg nem nevezett kormányzati tisztségviselők azonban hangsúlyozták, hogy Obama elnök még nem döntött ilyen értelmű segítségnyújtásról, mert komoly aggályai vannak annak lehetséges következményeivel kapcsolatban.