Második lett a tatai nagy platán Az Év Európai Fája versenyen

Februárban majdnem 200 ezren szavaztak Európa szerte Az Év Európai Fája versenyben. A győztes Észtország fája lett, 60 ezer szavazattal. A második helyet a magyarországi tatai nagy platán nyerte el, a harmadik Remolinar nyárfája lett Spanyolországból.

Idén már tizennégy ország vett részt a versenyben, melyhez újonnan csatlakozott Anglia, Belgium, Észtország és Spanyolország - írja közleményében az Ökotárs.

Magyarországot a tatai platánfa képviselte, amely 2014-ben győzött az Ökotárs által szervezett Az Év Magyarországi Fája versenyen. A fákra február 1. és 28. között lehetett szavazni. Az ünnepélyes díjátadó április 22-én a brüsszeli Európa Parlamentben lesz.

Tatai platán (Fotó: Ökotárs Alapítvány)

Tatai platán (Fotó: Ökotárs Alapítvány)



A tavalyi nemzetközi versenyben 37 ezer szavazattal ugyancsak második lett a gödöllői botanikus kertben álló körtefa. 2013-ban a címet az egri termálfürdő területén élő 250 éves platán nyerte el 14 ezer szavazattal. A tatai nagy platánfa 230 éve őrzi a vár kapuját. A fát több társával együtt Versailles-ból hozatták az Esterházy-család egy tagjának megbízásából. Ha a vén platán mesélni tudna, történeteivel több könyvet is megtölthetne a lombjai alatt szövődő barátságokról, boldog randevúkról, az általa megihletett művészekről. Pribojszky Mátyás Kölcsey-díjas író a Platánkirály című meséjét például azután írta, hogy a fának köszönhetően visszanyerte íráskészségét - olvasható az ajánlásban - írja az MTI.

A nemzetközi versenyt a European Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a 6 alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány. Támogatói az Európai Földtulajdonosok Szövetsége, az Európai Unió és a Tetra Pak.

Az Év Európai Fája - Második lett a tatai nagy platán


Az Év Európai Fája verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyeket becsülnünk és óvnunk kell. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenybe ugyanis olyan fákat lehetett nevezni, melyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek: találkozási pontot kínálnak, történetek kapcsolódnak hozzájuk.

A mozgalomhoz évente több százezren csatlakoznak, a résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 14-re emelkedett. A versenyhez folyamatosan várják a további csatlakozó országokat Európából.